Сколиозата и гръбначните заболявания – лечение и облекчение в болници "МЕМОРИАЛ" Истанбул

17818
Сколиозата и гръбначните заболявания – лечение и облекчение в болници "МЕМОРИАЛ" Истанбул
Снимка: Мемориал

Безспорно е – съвремието изисква все повече от всички нас и ни ограничава все повече спрямо естествения ритъм, което предизвиква поява и разпространение на немислими в миналото болести.

Един от бичовете на нашето време е застоелият начин на живот. Часове и часове, дни и седмици наред мнозина прекарват пред екрана, докато работят и се забавляват. Заради често пъти неправилната стойка при седене се появяват и проблемите в гърба.

Към днешна дата сколиозата става все по-сериозен проблем и в световен мащаб. Само в САЩ 2-3 процента от населението е с такава диагноза, а 30 000 деца имат нужда от корекция на гръбначния стълб посредством помощни средства. Юни месец, при това всяка година, е посветен на превенцията от сколиоза – при това в международен мащаб. Конкретно, 27 юни е Денят за превенция от сколиоза.

По същество, сколиозата представлява изкривяване на гръбначия стълб. Симптомите му са видими – върхът на едното рамо да е видимо по-високо разположен от другото при изправена стойка, главата да не изглежда в средата на тялото, дори затруднение в дишането заради ограниченото пространство за белите дробове поради гръбначно изкривяване.

В Центъра за гръбначни заболявания на болници "МЕМОРИАЛ", Истанбул се извършва успешно диагностициране и лечение на всички заболявания на гръбначния стълб при деца и възрастни.

Сколиоза, кифоза (прегърбване), дискова херния на врата, дискова херния, възпаления и тумори на гръбначния стълб и гръбначния мозък, болки в кръста и врата се лекуват с мултидисциплинарен подход, с помощта на технологично оборудване и се извършват от опитен лекарски екип. Д-р Салим Шентюрк от Центъра за гръбначни заболявания на болница "Мемориал Бахчелиевлер" дава информация за особеностите на центъра и заболяванията, които се лекуват в него.

С помощта на мултидисциплинарните подходи от съвместната колаборация между специалистите за лечение на гръбначни заболявания и индивидуалните програми за лечение след общото решение на съвета, Центърът осигурява навременно диагностиране и съвременно лечение на различни видове заболявания на гръбначния стълб. Освен най-честите заболявания, в Центъра се разглеждат подробно и клинично недиагностицирани или редки проблеми с гръбначния стълб. Оперативното лечение особено в детска възраст се планира според анатомичните структури на момичетата и момчетата, и се провежда, като се вземат предвид качеството им на живот при зряла възраст.

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ НАШИЯ ЦЕНТЪР?

Много е важна възможността, която имате, а именно – да се възползвате от мнението и опита при определяне на източника на болката, от ранното диагностициране, от интервенционалния подход на лечение на екипа от специалисти. При необходимост от хирургическо лечение, операцията ще се извърши от опитни в областта си лекари. Специалисти по физиотерапия и физиотерапевти ще съставят рехабилитационна програма (с и без уреди) за Вас. Наред с това ще се възползвате и от поддържания в Центъра за гръбначни заболявания регистър, като курсът на лечение и последващото наблюдение на пациентите, резултатите от лечението, както и физическите им функции и качеството на живот, ще се наблюдават прецизно. В светлината на тези факти, ние предоставяме най–ефективните методи.

Заболяванията, които се лекуват в нашия център са, както следва:

Сколиоза

Най-често срещаният тип сколиоза (изкривяване на гръбначния стълб) е адолесцентна идиопатична сколиоза. По-често срещано при момичетата и причина за още по–голямо изкривяване, това заболяване обикновено се наблюдава при десетгодишни деца. Симптомите на сколиоза се променят според степента на изкривяването. Обикновено се забелязва по дрехите, които не стоят така добре, както преди. При деца на родители със сколиоза, следва често да се извършва преглед на гърба. За операция на адолесцентната идиопатична сколиоза следва да се мисли при групата на заболяванията с изкривяване над 50%. Решението за решаване на проблема със сколиозата се взима, след като фактите се преценят много внимателно и се провежда разговор, при който се информират пациентът и неговото семейството.

Кифоза (изгърбване)

Известна като прегърбване, кифозата или изкривяването на гръбначния стълб, е заобляне в горната част на гръбначния стълб и изкривяване напред. Силно изразената кифоза може да причини болка и да намали функционалността. Лечението зависи от и се променя според силата на симптомите, продължителността им, както и от тяхното повлияване от медикаментозно лечение. Ако наред с видовете лечения като епидурални стероидни инжекции, кифопластика и вертебропластика, се наблюдава сериозна кифоза, ако не са се получили резултати от другите лечения и ако оплакванията от болки и слабост продължават, оперативното лечение може да бъде подходящо за Вас.

Тумори на гръбначния стълб и гръбначния мозък

Туморите на гръбначния стълб могат да бъдат доброкачествени и злокачествени. Сред доброкачествените са менингиом, неврофибромилишваном. Туморите могат да се срещнат както в гръбначно-мозъчния канал, така и извън него. При лечението на този вид тумори обикновено е достатъчно отстраняване на тумора. Злокачествените тумори могат да възникнат от самата кост или да са метастази от други органи (например, от тумори в белите дробове, гърдите, простатата и дебелото черво). Тези заболявания са такива, които следва да се лекуват и наблюдават мултидисциплинарно от лекарите. Някои от тези видове тумори са астроцитом, глиобластом, епендимом. При определени случаи е необходимо туморът да се отстрани оперативно. При злокачествените тумори е важно наблюдението да се извършва от лекари от различни области.

Счупвания на прешлени

По-голямата част от тези счупвания не изискват хирургическа намеса.При счупванията, предизвикани обаче от травми с голяма сила, може да се наложи такава. Голямата сила на травмата е причина за нестабилността и увреждането на счупения прешлен. Кости, отслабнали от остеопороза, може да се счупят и да се появи болка.

Благодарение на новите техники, с помощта на методите кифопластика и вертебропластика, в костта на болнитеможе да се инжектира цимент. По този начин се осигурява укрепване на костта и намаляване на болката с минимално влизане.

Стесняване на гръбначния канал. Лечение на тесенканал в шийната област и миелопатия

Прешлените пазят костния мозък и нервите, позволяват ни да стоим накрака и да се навеждаме. Гръбначно-мозъчният канал се стеснява поради износване и изхабяване на вратните прешлени. Възможни са увреждания на нервите към гръбначния стълб и ръцете, свързани с притискането, причинени от стеснението на гръбначния канал.

Ако допълнителните неинвазивни лечения не доведат дорезултат, хирургическият метод може да предотврати по-голямото увреждане на гръбначния мозък.

Дискова херния

Дисковата херния се среща по-често се среща при мъжете, отколкото при жените. Наблюдава се основно при хора на средна възраст, но наред с това може да се срещне във всяка възрастова група. Затлъстяването, работата при тежки условия и тютюнопушенето повишават вероятността от заболяване от дискова херния. По-често страдат хора, които имат болни от дискова херния в семейството. Лечението на дискова херния следва да се планира в зависимост от оплакванията на пациента, резултатите от прегледа и изображенията.

Болка във врата и дискова херния на шията

Особено често се среща при работещи на бюро или пред компютър с глава, наведена напред. Тази болка намалява до 2-3 дни и изчезва до 1-2 седмици. В определени периоди се появява като атака. Освен това, вратната дискова херния може да е предизвикана от дегенерация на шийнитепрешлени, стеснения в гръбначния канал, ревматични заболявания. Лечението е медикаментозно, с програми с упражнения, укрепващи шийните мускули, с инжекции или оперативно.

МУЛТИДИСЦИПЛИНАРЕН ПОДХОД И РЕШЕНИЕ НА СЪВЕТА


В някои случаи, при заболявания на гръбначния стълб се прилага мултидисциплинарен подход – съвместна преценка и работа на специалисти от различни отдели, имащи връзка със съответното заболяване. Диагнозата и подходящото лечение на всички заболявания на гръбначния стълб при деца и възрастни в Центъра за гръбначни заболявания в болница „Мемориал Бахчелиевлер” се определя с решение взето с консенсус на специалистите по Неврохирургия, Ортопедия и травматология, Неврология, Физиотерапия и Рехабилитация, Онкология, Радиология, Психиатрия и Анестезиология.

ИНДИВИДУАЛЕН ПЛАН ЗА ЛЕЧЕНИЕ

С индивидуален план за лечение се прилага лечението на заболявания на гръбначния стълб. Поставянето на диагноза става след прегледа на резултатите, снети от анамнезата и физикалния преглед на пациента. В зависимост от оплакванията на пациента, се правят рентгенови изследвания, на базата на които се оценява състоянието му. Пациентът се поставя под медицинско наблюдение и в съответствие със състоянието му се прилага физикално лечение и рехабилитация. При наличие на тумор на гръбначния стълб или спинални тумори се прилага лечебния план, съставен от съвместното решение на специалисти по медицинската онкология, радиационна онкология и др.

Възможности за лечение

Центърът по заболявания на гръбначния стълб в болница „Мемориал Бахчелиевлер” предлага различни възможности на лечение. Ако не се изисква оперативно лечение; освен приема на медикаменти, алгология и физиотерапия, като алтернативно лечение се предлага носенето на корсет или акупунктура. Някои проблеми в гръбнака, тазобедрената става или коляното могат да бъдат предотвратени само чрез хирургична интервенция. Освен класическите операции, другите възможности са минимално инвазивни процедури, при които се съкращава лечебния процес, продължителността на хоспитализацията на пациентите, и се осигурява бързо възвръщане към нормалното ежедневие.

За повече информация относно Група Мемориал: bulgaria@memorial.com.tr, www.memorial.com.tr/bg или на тел.: 0877 545 404

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com