Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След дълги пазарлъци: Подписаха анекса към договора с НЗОК (СНИМКИ)

20 февруари 2024, 13:56 часа • 1669 прочитания

След близо двумесечни преговори със здравната каса (НЗОК) в здравното министерство беше подписан анексът към Националния рамков договор. В края на миналата седмица от Българския лекарски съюз (БЛС) утвърдиха параметрите и условията му.

Снимка БГНЕС

Повече пари за прегледи

Още: БЛС решава за анекса към договора с НЗОК

Постигнат е консенсус да има повече средства за прегледи и изследвания в извънболничната помощ. И още - залага се лесен достъп до високоспециализирани изследвания като ядрено-магнитен резонанс. Заложено е да бъде удължен болничният престой за тежките случаи на инсулт.

Лечението и проследяването на онкологично болни пациенти по клиничните пътеки и процедури ще бъде без ограничения, предава Нова телевиция.

Още: Облекчават достъпа до ЯМР, отпада специалното разрешение от НЗОК

"Извънболнична помощ, улесняване на гражданите за получаване на медицински грижи, изследвания и диагностика и подкрепяне на тежката медицина в големите болници, които практически изнасят на гърба си тежестта на болничната помощ. Има един нов елемент.

Снимка БГНЕС

Прегледите - безплатни

Прегледите ги направихме изцяло покрити от националната здравноосигурителна каса или както медиите обичат да казват - безплатни. Денталната помощ е осигурена спрямо тези пакети, които са в момента, както за здравноосигурени лица до 18 години, така и здравноосигурени лица над 18 години", заявиха след подписването председателите на Лекарския съюз и на Зъболекарския съюз д-р Иван Маджаров и д-р Николай Шарков, цитирани от БНР.

Още: Пациенти фантоми: Хванаха няколко болници в измама

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес