След края на епидемията ни заплашва вълна от инфаркти

10276
След края на епидемията ни заплашва вълна от инфаркти
Снимка: iStock/Guliver

Всяка десета преждевременна смърт в света е свързана със заседналия начин на живот или затлъстяването, са изчислили британски учени. Хора, които прекарват повече от 6 часа на ден в седнало или легнало положение, умират по-често на сравнително млада възраст от диабет, инфаркт или инсулт. Сегашната самоизолация, предизвикана от разпространението на коронавируса, и принудително снижената физическа активност могат да предизвикат бум от сърдечно-съдови заболявания, предупреждават експертите.

Вижте трите основни опасности за здравето ни в изолация и съветите как да преживеем домашното заточение с минимални щети за собственото ни здраве.

Коронавирусът и диабетът - съветите на Американската асоциация за диабет

Ако сте болен от диабет, рискът да се заразите с COVID-19 (коронавирус) не е по-висок, отколкото ако не сте болен. Но ако се разболеете...

По-малко движение – повече болести

Почти половината от населението на планетата в момента се намира в самоизолация заради пандемията от коронавирус. В над 90 държави по света хората нямат право да напускат домовете си без неотложна нужда, а на много хора им се налага да учат и работят дистанционно.

Това намаляване на активността не е безопасно. Известно е, че хора, които се движат малко, страдат по-често от диабет и сърдечно-съдови заболявания, които съкращават значително продължителността на живота им.

По данни на британски учени, всяка десета преждевременна смърт е свързана с обездвижване и липсата на физически упражнения. Като такива учените определят не само пълноценните тренировки, но и всекидневното ходене пеша от порядъка на 2-3 часа.

Както установиха американски учени, по време на физическо натоварване в организма на бозайниците намалява производството на лептин – хормона, регулиращ енергийния метаболизъм. Според изследванията, той може да влияе върху нивото на левкоцитите, чиято висока концентрация води до хронично възпаление, например по стените на артериите. В резултат на това се образуват атеросклеротична плака, чието нарастване води до запушване на съдовете.

Диабетиците са два пъти по-застрашени от инфаркт

Шансът от сърдечен удар при диабетиците е два пъти по-голям, предупреждават специалистите. Проучването също така констатира, че бол...

Спорт по интернет

Според руския академик Юрий Беленков, веднага след края на епидемията може да се очаква бум на хипертонични кризи и исхемична болест на сърцето. Причина за това е принудителното обездвижване и небалансирано хранене, както и липсата на общуване между хората.

Под ударите на тези заболявания ще попаднат не само хора на преклонна възраст, но и значително по-млади – около 35-годишни.

При тези хора в момента начинът на живот е коренно променен. Човек е свикнал да работи всеки ден, да върши куп неща и внезапно се оказва, че няма какво да прави.

Основният фактор в този случай не е само слабата физическа активност, но и нарушения хранителен режим.

Опасна хранителна добавка може да предизвика инфаркт

Инфаркт и инсулт вместо отслабване са възможните последици от приема на опасна хранителна добавка. Продуктът се разпространява онлайн и...

Кардиологът съветва всеки ден да се правят упражнения, което е особено необходимо за възрастните и страдащите от сърдечно-съдови заболявания.

Задължително трябва да се поддържа и комуникация – по телефона или интернет, за да не остава у изолирания усещането, че е ненужен.

Хранене и сън по разписание

Според изследвания на канадски учени, хора с наднормено тегло живеят средно с 5-6 години по-малко. Освен проблеми със сърцето и високото съдържание на захар в кръвта, при пълните хора имунната система е по-слаба, поради което те са по-уязвими от вируси и бактериални инфекции. При сегашната епидемия това представлява истинска опасност.

Затова е необходимо, дори по време на карантина, да се спазва строг режим по отношение на съня и храненето.

Спасеният от коронавирус в Пловдив военен е имал захарен диабет

Изписаният с две отрицателни проби за коронавирус 49-годишен военен е имал захарен диабет. Това стана ясно от разказ на медици от "Пълм...

Постоянното "хапване" – без значение дали плодове или бонбони, не само добавя калории, но и нарушава работата на храносмилателната система. Диетолозите съветват между отделните хранения да има разлика от поне 2 часа. Разбира се, от значение е да се пие достатъчно вода през деня.

По време на самоизолация здравият сън също е от съществено значение – не по-малко от 7 часа в денонощие. Според изследвания на американски учени, сънят е пряко свързан с имунната система. Хора, които прекарват в леглото само 5-6 часа боледуват пет пъти повече от остри респираторни заболявания, отколкото онези, които спят по 7 часа и повече. ,

* Източник: РИА Новости, превод: БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване