X
 
 

След закриването на Фонда за лечение на деца помощта за болните още се бави

878 0
След закриването на Фонда за лечение на деца помощта за болните още се бави
Снимка: iStock/Guliver
Румънската здравна  каса е отказала лечение за 9-годишния Стефан Радойчев. Детето страда от мускулна дистрофия и първоначалната прогноза е била, че няма да доживее 2-3 години. С усилията на родителите си Стефан днес е на 9 години и има шанс да продължи да живее с помощта на специален медикамент, който обаче не се прилага у нас. За това родителите му търсят помощ в Румъния, Гърция, Германия и други страни. До момента им е отказана такава. 

Според бащата на Стефан Веселин Радойчев проблемът е, че има криза на доверие между българската здравна каса и румънската, съответно и с другите заради големите средства, които НЗОК дължи.

Фондът за лечение на деца ще бъде закрит, НЗОК иззема функциите му

Всички дейности, осъществявани до настоящия момент от Център „Фонд за лечение на деца“ и Комисия за лечение в чужбина, вече...

Болестта на Стефан е рядка, няма регистър за болните, но според бащата на детето такива пациенти у нас са не повече от 100, което означава, че средствата за лечението няма да са изключително големи.

"Дори Македония намира средства за тях. Други държави ги припознават като свои деца и ги лекуват.", сподели още Веселин Радойчев в ефира на bTV.

Майката на детето допълни, че състоянието му бавно се влошава, губи двигателни умения, необходими са специални апарати за поддържането на състоянието му.

"От година и половина има лекарство, което се прилага в Европа и от тогава водим една безумна битка. Опитвахме се през Фонда за лечение на деца и получавахме една почти стабилна подкрепа. Последният път, когато кандидатствахме се наложи да минем през здравната каса. Преди Коледа бяхме в Румъния, но за нашето семейство не се случиха чудеса", каза още тя.

Красимира Величкова: Единственото сигурно е, че Фондът за лечение на деца се закрива

"Единственото сигурно е, че фондът се закрива. Оттам нататък как точно ще работи Здравната каса и какъв ще бъде редът, по който ще подп...

"Ние не искаме да емигрираме, за да лекуваме детето си. Имаме три деца, които искаме да израснат в  България, плащаме осигуровки тук и смятаме че държавата е длъжна да се погрижи за нас. Колкото по-малко пациенти има толкова по-малко проблеми за здравната система.", казаха още родителите на Стефан.

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков е посъветвал семейството за подадат заявление за финансово подпомагане, за да се стартира процеса, но не се ангажира със срокове, тъй като те не зависели от него. 

Семейството се е обърнало и към здравния министър преди година, който им отговорил, че за процедурата, от която детето има нужда нашите специалисти трябва да бъдат обучени. Според бащата на Стефан това не е вярно, тъй като манипулацията се прилага при други заболявания.

"Трябва да се дадат гаранции на тези болници, че и те ще си получат парите навреме. Единственият начин това да се случи е да има пълна реимбурсация през здравната каса, за да са спокойни болниците, че ще си получат парите.", каза още Веселин Радойчев.

Фондът за лечение на деца бави трансплантация на дете

4-годишната Таня от Сливен е диагностицирана с рядко генетично заболяване на черния дроб и спешно се нуждае от чернодробна трансплантац...

"Стефан надхвърли всички теории в учебниците. Това е мисия. Нека мисията му да бъде да се случват нещата в България", призова майката на детето. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители