Сметната палата: Двама министри на ГЕРБ не са контролирали ефективно държавните болници

4029
Сметната палата: Двама министри на ГЕРБ не са контролирали ефективно държавните болници
Снимка: БГНЕС

Сметната палата отчита, че двама министри на ГЕРБ не са контролирали ефективно държавните болници. Това става ясно от доклад на Сметната палата. 

Докладът обхваща периода 1 януари 2019 г. - 31 декември 2020 г. В този срок министри на здравеопазването са били Кирил Ананиев и на Костадин Ангелов.

За този период министърът на здравеопазването осъществява функциите си по упражняване правата на държавата в 70 търговски дружества (64 лечебни заведения и 6 нелечебни заведения) с над 50 на сто държавно участие в капитала, като от тях 5 са в ликвидация.

Основната констатация в доклада е, че през одитирания период дейността на министъра на здравеопазването по упражняване правата на държавата в търговските дружества с 50 и над 50 на сто държавно участие в капитала в системата на Министерство на здравеопазването не е достатъчно ефективна.

Общият обем на доклада е 110 страници, като той включва 7 приложения, към него има и опис на одитните доказателства. В подкрепа на констатациите са събрани 23 броя одитни доказателства, които заедно с работните документи, отразяващи отделните етапи на одитния процес, се намират в Сметната палата.

Заключенията

Две са заключенията от доклада. Едното е, че създадените условия не допринасят за ефективното упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала.

От една страна Сметната палата отчитат, че са приети множество стратегически документи на различни нормативни основания, в целите на които е заложено подобряване на дейността по упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. От друга страна обаче от ведомството са видели, че в Националната здравна стратегия 2020 липсват формулирани конкретни цели, насочени към управлението на търговските дружества с 50 на сто и над 50 на сто държавно участие в капитала от системата на здравеопазването.
Според тях липсата на ясни стратегически цели, относно участието на държавата в управлението на лечебните заведения води до невъзможност за обвързването на годишните цели, касаещи одитираната дейност със стратегически такива.

На второ място от Сметната палата заключват, че пред министъра на здравеопазването стоят предизвикателства за оптимизиране на контролната дейност и подобряване на управлението на лечебните заведения с държавно участие в капитала.

Като довод се посочва, че през одитирания период не е осъществяван контрол върху възнагражденията и внесените гаранции за добро управление от ръководните органи на проверените търговски дружества поради липсата на разписани контролни процедури във вътрешните правила за управление на дейността им. Липсата на регулярен контрол върху размера на възнагражденията и внесените гаранции затруднява предприемането на своевременни действия във връзка с констатирани пропуски относно реда и начина на тяхното определяне.

Друг аргумент на Сметната палата е, че е допуснато забавяне от 3 години за издаването на разрешение за отдаване под наем на недвижим имот от лечебно заведение, с което същото е лишено от възможността да реализира приходи, от които да се възползва при осъществяване на дейността си.

В доклада е описано още, че министърът на здравеопазването не са създадени ред и организация и не са изпълнени компетентностите му за одобряване и наблюдение на изпълнението на бизнес програмите на държавните лечебни заведения -акционерни дружества.

Според Сметната палата липсата на осъществен контрол върху планираните за постигане цели и задачи в бизнес програмите, включително на очаквания финансов резултат от едноличните търговски дружества, не осигурява подходяща база за ефективно планиране на дейността, както и за обективна оценка на ползите (ефектите) за обществото от тяхната дейност.

Препоръките

Сметната палата дава и някои препоръки към министъра на здравеопазването. Сред тях са при годишното планиране на дейността по упражняване правата на държавата в търговски дружества с 50 и над 50 на сто държавно участие от системата на здравеопазването да се дефинират измерими показатели за изпълнение на целите, които да послужат за анализ и измерване на ефективността и въздействието им.

Също така Сметната палата препоръчва още във Вътрешните правила за организацията на дейността на дирекция „Търговски дружества и собственост“ да се диференцират отговорностите и взаимодействието между отделите във връзка с проследяването на изпълнението на възложените функции и задачи.

В доклада е описано още, че в срок до шест месеца от получаването на доклада - министърът на здравеопазването следва да предприемe мерки за изпълнение на препоръките и да уведоми писмено за това председателя на Сметнат палата.

Още: Една напред, две назад: МЗ направи стъпка към връщане на хартиените рецепти

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com