Специалистите препоръчват задължителна имунизация срещу хепатит А

75311
Специалистите препоръчват задължителна имунизация срещу хепатит А

Необходимостта от програми за профилактика на хепатит А и нуждата от задължителна имунизация коментираха д-р Станимир Хасърджиев – председател на Националната пациентска организация и на Сдружение "Хепасист" и националния консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова, предаде БНР.

Д-р Хасърджиев уточни, че в Националната здравна стратегия хепатитът и въобще инфекциозните заболявания не намират място.

Лекари: Държавата да плати за освободените от такса групи

Държавата е тази, която трябва да се заеме със задачата да намери финансите, с които да бъдат платени разходите за здравна помощ на г...

"Очевидно хората, които са писали този документ, не знаят какви са тенденциите в Европа, не са знаели, че това са заболявания, които са приоритетни за европейските институции и Световната здравна организация", заяви той.

Той обясни, че в България през тази година е започнало разработването на специална програма за хепатита.

"При предишното правителство беше сформирана работна група от специалисти, представители на пациентски организации и лекари. Тя приключва своята работа и плановете бяха представени пред пациентската общност. Надяваме се този документ бързо да бъде одобрен от Министерството на здравеопазването и да се внесе за одобрение в МС, който трябва да предвиди достатъчно средства за осъществяване на програмата. Те са под минимума на други програми, одобрени от кабинета. Програмата е разписана така, че ще се разчита изключително много на публично-частните партньорства, на финансиране от страна на частни донори и на фармацевтичната индустрия. Хепатитът трябва да бъде приоритет за България, защото сме една от водещите държави в Европа по разпространение на това заболяване", допълни той.

На заявката на управляващите, че здравеопазването ще е приоритет в бюджета за следващата година, д-р Станимир Хасърджиев отговори: "За съжаление не виждаме цифрово измерение на тези публично заявени намерения на парламента и правителството".

Сдружение "Хепасист" организира в края на този месец голяма кампания за нуждата от ваксиниране срещу хепатит А. По този повод председателят на организацията каза: "България, Румъния и Полша са трите държави, от които идват случаите на хепатит А. Това е болестта на мръсните ръце и лошата хигиена и създава изключителен имидж за страната ни. Редно е държавата ни да се погрижи за това".

Обмислят пенсионерската такса при личния лекар да стане 1 лев

Министърът на здравеопазването Таня Андреева заяви, че се обмисля идеята пенсионерската такса при личния лекар да стане 1 лев. Според...

Д-р Хасърджиев каза, че през миналата седмица специалисти в областта на инфекциозните заболявания са излезли с препоръка и становище ваксината срещу хепатит А да се реинбурсира и да се въведе задължителна имунизация на особено рискови групи като малцинствата, децата и хората, при които тази инфекция се разпространява лесно.

Проф. Мира Кожухарова – национален консултант по епидемиология, каза, че у нас най-масово разпространение на хепатит А се регистрира при децата между 5 и 9 години.

"Това е разпространено в България заболяване и с този проблем можем да се справим само със задължителна имунизация в детска възраст", заяви тя.

Според д-р Хасърджиев, ако не се намерят средства за профилактика, след това се плащат огромни суми.

"Ваксината за хепатит Б е от порядъка на 20-30 лева. Лечението на един пациент с това заболяване излиза хиляда лева на месец и продължава цял живот", заяви тя.

Лекари искат повече пари за родилките

След поредния смъртен случай на родилка и бебе лекари от Варна алармират, че родилките са сред най-дискриминираните пациенти у нас. Спо...

Доказано е безспорно, че заболявания, при които има ваксина, икономически изгодно е да се направи профилактика с ваксинация, допълни проф. Кожухарова. Тя обясни, че ако се вземе пример от страни, въвели задължителната имунизация в детска възраст, след 3-4 години в България това заболяване ще стане рядко срещано.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване