Спирането на лекарство за диабет ще усложни проблемите на много пациенти

8221
Спирането на лекарство за диабет ще усложни проблемите на много пациенти
Снимка: Thinkstock

Вчера дойде и новината за спиране на реимбурсирането на лекарства за диабетно стъпало. Това ще усложни проблема, но ние ще видим резултата от решението след няколко години.

15 хил. диабетици остават без лечение

Пациенти с диабет възразиха срещу предложение на здравното министерство от позитивния списък на НЗОК да бъдат извадени два медикамента ...

Това заяви председателят на Коалиция "Десните" д-р Илко Семерджиев, който изнесе публична лекция, посветена на здравните, икономически и финансови аспекти в здравеопазването.

Припомняме, че пациенти с диабет възразиха срещу предложение на здравното министерство от позитивния списък на НЗОК да бъдат извадени два медикамента за лечение на усложнението "диабетно стъпало".

Така 15 000 пациенти ще останат без лечение, а Здравната каса ще спести по милион и половина годишно. Става дума за две лекарства, които съдържат алфа-липоева киселина. Министерството предлага на диабетно болните да ги заменят с хранителна добавка.

По-голяма част от болните с диабет на един етап от заболяването развиват така нареченото усложнение "диабетно стъпало", което често от своя страна води до ампутации, които пък се поемат от здравната каса.

Диабетици променят лечението си заради липса на 3 вида инсулин

Заради липсата на три вида от човешкия инсулин Insuman, диабетиците, които го използват, ще трябва да променят терапията си. За пробл...

В началото на месеца, пациентски организации алармираха, че заради липсата на три вида от човешкия инсулин Insuman, диабетиците, които го използват, ще трябва да променят терапията си.

Става дума за недостиг на пазара у нас на Insuman (рекомбинантен човешки инсулин), поради възникнал производствен проблем. Възстановяването на нормалната доставка се очаква да бъде през месец юли 2015 г.

Според здравния министър д-р Петър Москов обаче болните не трябва да се боят, защото решението за тези лекарства е взето от лекари.

„Всяко едно излизане от реимбурсния списък е следствие на становища на цялата гилдия, която се занимава с лечението на специфичното заболяване, както и на националните консултанти. Тоест, няма нужда пациентите да са притеснени, при положение, че лекарите им казват, че това лекарство няма нужда да бъде предмет на харчове на публичния фонд", заяви Москов пред Дарик радио.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com