Стойчо Кацаров: Ескалацията е въпрос на 10-15 дни

9897
Стойчо Кацаров: Ескалацията е въпрос на 10-15 дни
Снимка: БГНЕС

Най-лошият сценарий е изчерпване на капацитета на болниците. Всичко е въпрос на 10-15 дни и ако не пречупим вълната, ще имаме огромен проблем. За това предупреди служебният здравен министър Стойчо Кацаров в интервю за Нова телевизия. 

Той увери, че се прави всичко възможно да не се стигне до най-лошия сценарий. Ако мерките не сработят, единствената алтернатива е пълен локдаун, категоричен беше Кацаров. 

Той иска първото нещо, което да отпадне, е да бъдат върнати децата от 1 до 4 клас. При влизане с документ, че си преболедувал, тествал и ваксинирал е безопасна среда. В училищата такива изисквания не са въведени, посочи Кацаров. 

Зам.здравен министър: Възможен е локдаун при неуспех със зеления сертификат

Заместник-здравният министър Александър Златанов предупреди, че се предвижда сериозно затягане на противоепидемичните мерки и дори локд...

По думите му, докато той е служебен министър, няма да позволи да се бърка на децата в носа и да се взимат тестове. Възможност е по-големите деца и учителите да бъдат тествани веднага, след като постигнем съгласие. Няма да броя 10 дни, за да бъде въведено, уточни Стойчо Кацаров. 

Ако се възприеме подхода, за който обясни Кацаров, няма как учителите да не покажат документ, че са ваксинирани. Детските градини и яслите няма да бъдат затваряни при никакви условия, категоричен бе Кацаров. 

Антителата не са сигурно доказателство за преболедуване или заразяване с коронавирус. Ако някой твърди друго, нека бъде така добър да спори с Центъра за контрол на заразните болести и с института Робърт Кох, а не с мен, подчерта Стойчо Кацаров. Още: Имам антитела, защо нямам зелен сертификат? Ето научните отговори

Двойната ваксина също не е абсолютна защита, уточни служебният здравен министър. 

В момента, в който се стигне до съгласие зелените сертификати да бъдат въведени за държавните служители, те ще бъдат въведени. Политическите сили използват днешната ситуация да трупат гласоподаватели и дивиденти, посочи Кацаров.

Прогноза: Ако лъжем мерките, много време ще имаме плато от много заразени

Има опасност да влезем в ситуация, при която да стигнем едно високо плато от заразяващи се и разболяващи се от COVID-19 и да го задържи...

Към момента само контролните органи могат да проверяват зелените сертификати. Ако изхождаме от това, че целият народ се състои от мошеници, нищо няма да стане и никакви правила няма да ни помогнат, категоричен бе Кацаров. 

Стойчо Кацаров се опасява и от епидемиологичен взрив. Имаме достатъчно ваксини от "Астра Зенека", "Пфайзер" и "Модерна", увери служебният здравен министър. 

Стойчо Кацаров каза в заключение, че хората с диабет или онкологични заболявания могат да се ваксинират, защото придружаващото заболяване разхлабва имунитета. На него могат да му бъдат предписани много грешки и съзнава, че една част от нещата, които е направил, биха могли да се направи по-добре. Начинът на управление на кризата е правилен, подчерта министърът. 

Той увери, че не е имало политически натиск за взетите решения и не участва в предизборната кампания. Стойчо Кацаров заяви, че няма проблем да си подаде оставката, но да остави каруцата в средата на реката би била най-голямата глупост, която може да направи. Каква е вашата алтернатива, която предлагате, обърна се Кацаров към партийните лидери, които искат оставката му.

Още: Здравният министър с допълнителна информация за мерките и сертификата за преболедуване

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Коронавирусът в България: Само в 2 области има открити нови случаи

"Лекари в помощ на пациентите": Естроген зависими гинекологични заболявания (втора част)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване