Три пъти са отлагали трансплантацията на дете, заради искане на доклад от здравния министър

1795
Три пъти са отлагали трансплантацията на дете, заради искане на доклад от здравния министър
Снимка: Gettyimages.com

Три пъти е била отлагана планираната трансплантация на детето, изпратено за лечение в болница в Хамбург от Фонда за лечение на деца. Това каза бившият председател на Фонда д-р Тинка Троева. Тя уточни, че това е станало между 1 и 8 септември, когато е трябвало да изиска епикризата от лечебното заведение в Германия и да я преведе, за да бъде изготвен доклад от 14 страници, изискан от министъра на здравеопазването проф. Николай Петров.

По думите ѝ пред Нова телевизия решението детето да бъде изпратено на лечение в чужбина не е взето еднолично от нея:

От Обществения съвет на Фонда за лечение на деца: Уволнението на д-р Троева е прибързано

Министърът на здравеопазването постъпи прибързано. Един директор е в прокуратурата, втори е там - нали ви е ясно, че един нов директор ...

"Не съм насочила дете да се лекува дете в чужбина, защото съм взела еднолично решение. Решенията във Фонда не се взимат еднолично, а от Обществения съвет с минимум осем гласа. Твърдя, че имаме прекрасни специалисти, но тук имаме заявено желание за лечение в чужбина – имаме двама външни експерти и между тях няма разногласие, че у нас има по-малък опит и далеч по-добър опит в чужбина за този вид операции. Когато има системни нарушения, трябва да има системни проверки. Не ми е направена нито една проверка до момента. Бях повикана на една среща, на която на врата се разминах с моята наследница. Подала съм молба за напускане, но не защото съм нарушила правилата, а защото усетих, че към мен няма доверие."

По-рано в интервю за БНТ председателят на Български дарителски фонд и бивш член на ОС на Фонда за лечение на деца Красимира Величкова съобщи за предложение на министъра на здравеопазването, предвиждащо член на Обществения съвет (ОС) на Фонда, който не е упълномощен да информира за дейността на организацията, да бъде освобождаван предсрочно. Да има един член на съвета, който да има право да говори за работата на Фонда, предвиждат още промените в правилника за дейността му.

По думите ѝ много от работата по лечението на деца може да се подобри ако НЗОК поеме разходите по медицинските изделия, вместо да се правят обществени поръчки за тях. Тъй като във времето до осъществяването на поръчката лечението на детето се спира.

Според Величкова липсата на публичен регистър е сред основните проблеми, както за прозрачността, така и общо за работата на Фонда.

Връщат в прокуратурата делото срещу бившия директор на Фонда за лечение на деца

Специализираният наказателен съд е върнал на прокуратурата делото срещу бившия директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров з...

"Москов реши регистърът за бъде затворен и да няма публична информация какво се случва в него. Всяка кампания за набиране на средства за лечение на деца означава, че Фондът не работи. Нямам ласкава оценка за дейността на д-р Тинка Троева, макар че мотивът за нейното уволнение е системен проблем, който, ако не бъде отстранен, децата ще страдат", допълни още тя.

Величкова информира, че през последните месеци е имало много сигнали от родители за това, че са им искани средства от сметките, въпреки че след това Фондът не е гарантирал поемането на разходите за лечението на детето.

По думите ѝ друг основен проблем е, че у нас няма България няма консултант по детска трансплантология, нито достатъчно опит за извършването на трансплантации при деца от 0-3 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com