Управителят на болница за починалата родилка: Касае се за ДИК синдром

13029
Управителят на болница за починалата родилка: Касае се за ДИК синдром
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Никой не се свърза нито с мен, нито с родителите. Никой от лекарския екип не обясни как е минало раждането и какво става с нея. Това разказа пред Нова телевизия Кристиян Любенов, мъж на починалата вчера 21-годишна родилка, с когото младата жена живее на семейни начала и е баща на бебето.

Майката на починалото момиче Елена Стоянова каза, че постоянно са поддържали връзка с нея. "Тя влезе за нормално раждане, а не за секцио. Какво се обърка?“, попита тя. По думите й след като дъщеря й родила, се оплаквала, че много я боли. "Казах й да се иска обезболяващо", разказа почернената майка. 

И мъжът, и родителите на младата жена заявиха, че не знаят кой е екипът, който е този ден е бил на смяна. "Никой не дава информация“, допълни Стоян Стоянов, баща на починалата.

"От изследванията, които са направени по време на инцидента, съдим, че става въпрос за ДИК синдром след раждането. Това е изключително тежко усложнение, което води до над 50% смъртност в световен мащаб при родилките", посочи д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица.

Кристиян Любенов разказа, че на 20 август сутринта тя постъпва в лечебното заведение в Горна Оряховица без родова дейност, но с просрочен термин. Дежурният екип я оставя в отделението за наблюдение. При прегледа и направените изследвания при родилката не е установена патология. Младата жена е посещавала редовно женска консултация и бременността ѝ е била наблюдавана.

Родилка на 18 години почина в Ямболско, роднини казват, че е заради случай с коронавирус

Бременна млада жена, на 18 години, е починала в Ямболско при съмнителни обстоятелства. Според разказ на роднините, момичето се е почув...

След опити за стимулиране на родова дейност, които не дават резултат, е взето решение с нейното изрично съгласие да се извърши секцио и насрочена дата за него. На 26 август е извършено цезарево сечение, като по време на операцията не е имало никакви усложнения за родилката и бебето. Детето се ражда в стабилно състояние и с нормални показатели.

Един час след приключване на операцията започва обилно кървене. Предприети са реанимационни мероприятия от екип от гинеколози и анестезиолози. Заради усложненото състояние на родилката е взето решение тя да бъде транспортирана до болница във Велико Търново. За съжаление, лекарите там също не успяват да се преборят за живота на младата майка.

Припомняме, че 21-годишната родилка почина след планирано секцио. Раждането е започнало в болницата в Горна Оряховица, но се е наложило жената да бъде транспортирана до Велико Търново.

ОЩЕ: Родилка на 17 години почина в частна болница

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване