Увеличиха средствата в сектор „Здравеопазване“

1973
Увеличиха средствата в сектор „Здравеопазване“
Снимка: ПЦ на МЗ

„Подписването на двата анекса - към Националния рамков договор за медицински дейности за 2020-2022 г. и Националния рамков договор за дентални дейности за 2020-2022 г. е следствие от конструктивните преговори, проведени между Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз и Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, със съдействието на Министерството на здравеопазването и благодарение на проявеното разбиране и ангажираност от страна на министър-председателя и на финансовия министър, на които изказвам специални благодарности.“ Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред медии.

Здравният министър посочи, че като резултат са увеличени финансовите средства за дейностите, извършвани от договорните партньори на Националната здравноосигурителна каса, както следва:

Извънредна среща НЗОК - БЛС: Ще увеличат ли цената на пътеката, по която лекуват COVID-19

Извънредна среща в Здравната каса. Надзорният съвет на фонда и ръководството на Лекарския съюз преговарят за отпускането на допълнителн...

- По отношение на болничната медицинска помощ, тоест над 350 лечебни заведения в страната, се предвижда увеличение на цените на клиничните пътеки първо с 20 лв., с които 20 лв. се покриват тестовете, които евентуално ще се правят на пациенти, съмнителни за коронавирусна инфекция. Освен това всички клинични пътеки ще бъдат увеличени с 10%, считано от 1 август до 31 декември 2020 г. Това увеличение ще има устойчив характер и през следващата година.

- По отношение на първичната извънболнична медицинска помощ, която обхваща над 4400 практики, цените на всички дейности се увеличават средно с 10% и с между 1 и 2 лв. за дейност. Това ще доведе до увеличаване на средномесечните плащания за извършената от изпълнителите дейност, както и на цените за заплащания на преминал пациент – т. нар. капитационни плащания.

- По отношение на специализираната извънболнична медицинска помощ се увеличават цените на първичните и вторични прегледи приблизително с 10 %, като тук се увеличават както цените, така и обемите. Това касае над 6000 практики и се отнася за периода от 1 август до края на годината.

„Искам да изкажа своята благодарност за още една добра новина, освен съобщените дотук, а именно, че днес Надзорният съвет на касата взе решение с икономиите в бюджета на НЗОК и с цел вливане на свежи средства в лечебните заведения, да се пристъпи към изплащане до края на годината на извършената и неразплатена дейност от 2015 и 2016 г.“ Това посочи председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, като уточни, че това ще стане с промени в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г. „Убеден съм, че това би дало устойчивост и спокойствие във финансов план на лечебните заведения в есенния период, който ни очаква.“

Д-р Маджаров: Трябва да има скрининг при постъпване на пациентите в болница

Скринингът за COVID-19 при приемане в болница е задължителен, той не е незаконен и трябва да бъде финансиран от НЗОК или държавния бюдж...

По отношение на денталната помощ: от 1 септември до 31 декември 2020 г. ще бъдат увеличени цените на всички дейности, с изключение на високоспециализираните и протезирането с приблизително 10 %. Това ще доведе до увеличаване на средномесечните плащания за извършената дейност през последните 3 месеца на годината и ще повиши качеството на предлаганата дентална помощ.

Българският зъболекарски съюз за пореден път проведе прагматични и ползотворни преговори с Надзорния съвет на Касата, с участието на министъра на здравеопазването и увеличението с 10 %, което договорихме, ще послужи за увеличаване на трудовите възнаграждения, а качеството на предлаганата дентална дейност ще бъде запазено и дори подобрено.“ Това каза председателят на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

По отношение на търговците на дребно, които обслужват рецептите за 100% платени лекарствени продукти от НЗОК: ще се увеличи стойността на заплащането на рецепта с 10 %. Тази договореност беше постигната благодарение на отличния диалог с председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова и членове на съсловната организация.

Вижте още:

БЛС иска държавата да поеме разходите за PCR тестове на пациентите, приемани в болница

Българският лекарски съюз (БЛС) с недоумение посрещна разпространеното от Министерство на здравеопазването съобщение, с което беше обяв...

НЗОК и БЛС решават дали пътеката за лекуване на COVID-19 да стане 1200 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com