Важно! От днес личните лекари дават електронни направления за PCR тестове

5173
Важно! От днес личните лекари дават електронни направления за PCR тестове
Снимка: Getty Images/Guliver

От днес, 1 декември, започва дългоочакваното издаване на електронни направления за PCR тестове от личните лекари.

По интегрирането на информационната система за електронните направления за PCR тестове от личните лекари работят 30 фирми.

„С изменението, общопрактикуващият лекар преценява необходимостта от извършване на ВСМДИ "Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19", след като снема епидемична анамнеза и издава направлението при наличие на поне два симптома“, се посочва в позиция на НЗОК.

През делнични дни у нас се правят около 9 хиляди PCR теста на денонощие.

Прогнозата е, че с възможността личните лекари да издават направления за безплатен тест броят на пробите може да нарасне до 30%.

Електронните направления за PCR тестове ще бъдат издавани само на хора, които са със симптоми. Няма да се издават направления на хората, които са изследвани веднъж, на тези които заминават за чужбина, както и на тези на които е направен антигенен тест, съобщи тази сутрин пред БНТ председателят на Дружеството на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов.

Започва издаването на е-направления от личните лекари за PCR тестове

От вторник, 1 декември, трябва да започне дългоочакваното електронно издаване на направления за PCR от личните лекари. По интегриранет...

Според взетото от здравните власти решение отпадна регулацията в направленията за PCR изследване – ще се издават толкова направления, колкото е нужно, уточни той.

Д-р Миндов отбеляза, че антигенният тест не се признава, когато човек трябва да бъде приет в болница, а се изисква PCR тест. PCR тестът се прави на входа на болницата, което забавя приемът, коментира той.

За издаването на електронно направление е необходимо човек, който има съмнения за коронавирус, да се обади на личния си лекар, който, след като прецени състоянието на пациента, му изпраща по електронен път код за дадена лаборатория, с който може да се изследва безплатно за COVID-19, каза още д-р Георги Миндов.

Той посочи, че за съжаление, поради специфичните изисквания за логистика и съхранение на ваксината за COVID-19, тя няма да може да се използва в кабинетите на личните лекари. Малките населени места ще бъдат дискриминирани и няма да могат да получат ваксините. Трябва да се мисли в тази насока, подчерта още Миндов.

Припомняме, че зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов обясни преди дни пред NOVA как личните лекари ще издават направленията за безплатните тестове за коронавирус.

Безплатен PCR тест от личния лекар – ето как ще става

При поне 2 от 11 одобрени симптома за коронавирус, личният лекар може да назначи безплатно изследване с PCR тест. Лекарят подава даннит...

"При телефонна консултация ще бъде правен амбулаторен лист и ще бъде назначено PCR изследване на нуждаещите се. Това ще се случва при наличието на поне 2 от 11 симптома. От системата ще бъде генериран номер, който ще бъде предоставен на пациента. С него той може да отиде във всяка лаборатория, която има договорени отношения и прави този вид тестове", разказа д-р Брънзалов.

Той допълни, че всичко това трябва да се случва за хора със симптоми и апелира пациентите да бъдат съвестни и да не заблуждават системата.

„Когато се заяви в национални медии, че въпросните PCR направления няма да бъдат регулирани, а след това се пробутват текстове, че ако случаите станат много, те отново ще бъдат лимитирани, не е добре. Ние много дълго време едва намирахме думи, за да обясним на хората да отидат и да си направят PCR тест. Важно е, че тези направления няма да имат лимит и няма да бъдат регулирани с обикновения стандарт“, обясни д-р Брънзалов.

Той добави, че тези PCR изследвания не са част от COVID-пакет с други, като рентгенова снимка и кръвни проби, но и те могат да бъдат назначавани на болните с други направления.

„Всеки от нас се старае процесът пред кабинетите на общопрактикуващите лекари да бъде максимално лесен. Опашки обаче може да има винаги“, каза специалистът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване