Ваксиниран срещу коронавирус не значи, че не си преносител

4112
Ваксиниран срещу коронавирус не значи, че не си преносител
Снимка: Getty Images/Guliver

Това, което наблюдаваме в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), е, че процентът на позитивните пробички леко се вдига. Само като вирусолог трудно мога да кажа за трета вълна – това е работа на статистически модели и пресмятания, но наблюдаваме увеличение на позитивните тестове. Това каза доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на катедра "Вирусология" на НЦЗПБ.

Николаева-Гломб добави, че все още НЦЗПБ не е открил южноафриканския и бразилския вариант на коронавируса в България. И уточни, че това не са щамове – щам е SARS-CoV-2.

Ето кога се очаква третата вълна на COVID в България

Виждаме постепенно покачване на броя на заразените с коронавирус, очакваме по-висок пик след 25 число на месеца. Това каза проф. Борис ...

Нека бъдем сигурни, че такива вълни ще има, подчерта секретарят на Националния оперативен щаб (НОЩ) д-р Радосвета Филипова пред БНТ. Да мислим позитивно – знаем как сме се справяли с предишни вълни, поучили сме се от грешките. "Хората, чувайки за ваксинацията, се отпускат", предупреди тя и уточни, че и срещу други вируси и болести има ваксинация, но те не са изчезнали.

Д-р Филипова коментира и казуса дали трябва да се вземат PCR тестове на хора, които са ваксинирали. "Все още няма данни, че ваксинираните и преболедувалите не са преносители на вируса", подчерта тя. А доц. Николаева-Гломб подчерта – ваксинираният се заразява, но имунната му система не позволява разболяване. За всяка една ваксина – всеки човек може да е за кратко преносител на вируса.

Доцент Николаева-Гломб каза, че ако коронавирусът е бил пренесен със замразена храна, то е трябвало храната да дойде от място с клъстър на болни, а преди Ухан за такъв никъде не е докладвано. "За мен това не е вероятно", подчерта вирусологът. Според нея, вирусът не мутира по изключителен начин.

Д-р Филипова пък е убедена, че SARS-CoV-2 е природен феномен и че идва от пазара за животни в Ухан. Когато излязат нови научни данни, можем да разсъждаваме нататък, добави тя. И припомни как хората са умирали от грип през 50-те години на XX век – искаме всичко бързо да се случва, но няма как. А Николаева-Гломб посочи, че през този период в САЩ децата са учели по радиото – заради полиомелитните ваксини.

Обмислят въвеждане на ваксинационен паспорт в Унгария

Унгарското правителство планира да въведе специален паспорт за гражданите, които са се ваксинирали срещу COVID-19, или за онези, които ...

Има възможност всяка държава да поръча над договорената общоевропейска квота, каза д-р Филипова. И се съгласи, че чрез национално законодателство може да се купи ваксина извън договорените от ЕС - нещо, което здравният министър публично говореше, че не може да стане! "На този етап не виждаме защо да купуваме още дози", коментира д-р Филипова. Тя подчерта, че не може да се смесват трите одобрени в ЕС ваксини.

За финал относно имунитета, доц. Николаева-Гломб подчерта, че с инструментите, с които можем да го мерим, безсимптомно и леко каращите коронавирус са с по-слаб имунитет, но има и кръстосан имунитет, много не се знае за него що се отнася до COVID-19, а Т-клетъчният имунитет не се различава особено независимо от силата на прекарване.

"Казуистика е децата под 9 години да са разпространител на коронавируса - почти винаги те се заразяват от родителите си, не обратното. Децата над 10 години участват в разпространението", заяви доцент Николаева-Гломб.

Още: Броят на новите случаи на COVID-19 у нас надхвърли 1000

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com