ВАС отмени лимитите на финансиране в болниците

9206
ВАС отмени лимитите на финансиране в болниците
Снимка: БГНЕС

Методиката за разпределение на парите на болниците вече е спряна от Върховния административен съд (ВАС). По този начин съдът отмени лимитите на болниците, с които им бе наложено ограничение да работят с твърди бюджети между 90% и 95% от миналогодишните си разходи.

ВАС спря действието на разпоредби от постановлението на Министерския съвет, с които се налагат ограниченията на болниците, до окончателното си произнасяне по казуса. Определението на съда обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано от Министерския съвет в седемдневен срок.

Гражданско движение от 50-70 човека ще обслужва деветте слети болници

Гражданско сдружение от 50 до 70 души ще обслужва деветте болници в карето на Медицинска академия след тяхното сливане. Това съобщи м...

Лимитите на болниците бяха атакувани пред съда от Центъра за защита правата в здравеопазването и Сдружението на частните болници, а по-късно от БСП също обявиха, че ще се присъединят към жалбата им, тъй като освен всичко друго решението, с което НЗОК е одобрила бюджетите на болниците, е взето без необходимото по закон мнозинство.

"При окончателно определение на съда да спре действието на разпоредбите, засягащи лимитите, това означава, че здравната каса ще трябва да плаща на болниците цялата отчетена от тях дейност през годината", заяви пред mediapool д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

"Само една от вашите реформи беше реализиран на практика - въвеждането на методиката за разпределение на парите. Имам за вас една лоша новина, а за гражданите една добра. Това, което не можаха да Ви убедят, лекари, организации и опозиция, го каза ВАС - спира лимитите на болниците". Това каза днес депутатът от БСП Мая Манолова по време на парламентарен контрол, обръщайки се към министъра на здравеопазването Петър Москов, предаде агенция "Фокус".

"Това е новина, която трябва да предизвика вашия интерес. Това, което вие прилагаме дори от ВАС е неприемливо. Съдът мисли, че тази методика затруднява и отлага прилагането на медицинска помощ и могат да настъпят вреди за пациентите“, посочи тя.

"Москов вън", докато здравният министър защитава една от реформите си

Онкодиспансерите нямат повод за притеснения, защото целта на сливането в многопрофилните болници, е оптимизация и възможност за изпол...

От своя страна министърът на здравеопазването каза, че всяка една методика е договорена между управата на НЗОК и Лекарския съюз.

"Нищо от методиката по никакъв начин не е накърнено и е не е спирала пациент да се лекува там където е избрал. С текстовете, които ще разглеждаме в зала по същество тази методика се прекратява. Не знам какво разбирате от пазарни условия и съвременни тенденции, ако се разходите малко по-далеч от центъра на София, ще видите, че всяка една мисъл е за това болничните комплекси да бъдат насочени към комплексно лечение“, обясни министърът на здравеопазването.

Петър Москов увери още, че болници няма да бъдат закривани, предаде БНР. Той отговори на критиките, че онкодиспансерите ще бъдат обединени с болниците.

"В нито един законопроект няма записано закриване на болници. Какво мисли ръководството на една или друга болница за това, за мен наистина няма значение", каза министърът. "Ако, не дай Боже, имате туморно заболяване, вие ще бъдете диагностицирани на едно място, хистологията ви ще бъде верифицирана на второ място, операцията, ако се налага, ще бъде извършена на трето място, химиотерапията - на четвърто и лъчелечението на пето. Между тези различни болници вие ще се движите като малко животинче в джунгла с епикриза от едното до другото място. Къде е проблемът това да бъде обединено, още повече пък там, където има възможност тези структури да са в рамките на една сграда, на един двор? Това се прави именно в полза на пациентите. Пациентите и техните лекари са хората, които определят това, извинете, не феодализираните лечебни заведения", каза той.

Над 15 млн. лв допълнително ще получат 148 болници

15 милиона и 200 хиляди лева от резерва на Здравната каса ще бъдат разблокирани за увеличение на бюджета на 148 болници в страната, р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com