Вече има електронна борса за лекарства

4137
Вече има електронна борса за лекарства

Единна национална платформа за търговия с лекарства вече работи в България, съобщиха от здравното министерство (МЗ). За създаването ѝ има решение на Министерския съвет отпреди повече от година.

Засега борсата ще е само за лекарствата, купувани от болниците. Те вече няма сами да договарят с доставчиците цени за малки количества лекарства, а ще ползват националната платформа, поясняват от МЗ. "Системата ще обединява всички получени заявки за всеки отделен медикамент и ще търгува общите количества. Така поради окрупняване на обемите ще се постигне и значително по-ниска цена", допълват от ведомството пред в. "Сега". В платформата ще могат да участват всички лечебни заведения у нас, както и регистрираните доставчици. Не е ясно обаче дали през борсата ще се купуват абсолютно всички медикаменти, които се ползват в болниците, или ще има изключения. Не е ясно и дали частните и общинските клиники ще участват в общите търгове.

Западни фирми тествали лекарства върху източногерманци през Студената война

По време на Студената война западните фармацевтични компании изпитвали препаратите си върху жители на ГРД. Това става ясно от доклад, п...

До 2011 година системата беше подобна - здравното министерство купуваше с централизирани търгове част от лекарствата за държавните болници, основно за онкология. Това водеше до периодични липси на лекарства заради проблеми с търговете. След това покупките се децентрализираха, което доведе пък до ръст на цените. Според министър Петър Москов централизираните търгове ще доведат до около 20% спад в цените, които ще плащат болниците за медикаменти.

Поръчката за софтуера за борсата е за 179 971 лв. без ДДС, а търгът е спечелен от "Контракс", която има и други проекти в здравния сектор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване