Велопоход „ЗАЕДНО“ в подкрепа на хората с хемофилия тръгва в София, Пловдив, Бургас и Варна на 22 април!

1956
Велопоход „ЗАЕДНО“ в подкрепа на хората с хемофилия тръгва в София, Пловдив, Бургас и Варна на 22 април!
Снимка: Велопоход Заедно

На 22 април 2023 г., събота, Българската асоциация по хемофилия организира традиционния Велопоход “Заедно” в подкрепа на хората с хемофилия. Социално-спортното събитие започва точно в 11:00 ч. едновременно в 4-те най-големи града – София, Пловдив, Варна и Бургас.

Тази година информационната кампания около Световния ден на хемофилията ще премине под мотото “За свят без кръвоизливи!“. Повече информация за велопоходите и техните маршрути може да намерите във Facebook страницата на асоциацията.

Неслучайно колоезденето е акцент в кампанията на Българската асоциация по хемофилия. Това е спортът, който наред с плуването е особено подходящ и полезен за хората с хемофилия, защото укрепва мускулите и ставите и намалява риска от сериозни травми.

“Всичките проекти и публични инициативи са насочени към защита на правата и интересите на хората, засегнати от хемофилията, акцентирайки на принципа, че с помощта на съвременно лечение и социална подкрепа, те може да бъдат ЗАЕДНО, равностойно интегрирани – част от едно развиващо се модерно общество.”, коментира Виктор Паскалев, председател на Българската асоциация по хемофилия. “С обединяването на възможно най-много хора във велопохода целим да привлечем вниманието както на широката общественост, така и на здравните и социални институции, които са отговорни за осигуряване на по-добро лечение и условия за живот на пациентите.”, допълва той. 

Асоциацията ежегодно отбелязва Световния ден на хемофилията на 17 април с информационна кампания и различни публични събития, които целят да дадат гласност на инициативите за осигуряване на необходимото лечение на хората с вродени нарушения на кръвосъсирването.

Друга ключова инициатива в информационната кампания във връзка със Световния ден на хемофилията е осветяването на знакови сгради и забележителности по целия свят - Light It Up Red!. За поредна година сградата на Националния дворец на културата беше осветен в червено. Сред сградите, които всяка година осветени в червено, са: Ниагарският водопад, Операта в Сидни, Колизеума в Рим, сградата на НДК в София, Параклис-мавзолея „Свети Георги Победоносец“ в Плевен и други емблематични места в различни части на света.

В рамките на кампанията тази година ще бъде организирана и кръгла маса на тема: “Нови иновативни терапии, реалност и бъдеще“, на която ще бъде обсъдени най-новите постижения в лечението на заболяването и тяхното място в нашите условия. Ще бъдат разгледани постиженията на съвременната медицина и възможностите, които се представят пред бъдещето на пациентите с нарушения на кръвосъсирването у нас. На кръглата маса ще бъдат представени и резултатите от проведената по поръчка на Асоциацията анкета за нарушенията на кръвосъсирването при жените.

С обединяването на възможно най-много хора в тазгодишната информационна кампания с хаштаг послания в социалните мрежи #WHD2023 и #засвятбезкръвоизливи, Асоциацията цели да достигне до широката общественост и да призове всички да са по-толерантни, приемащи и разбиращи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com