Все повече българи заболяват от туберкулоза

5262
Все повече българи заболяват от туберкулоза
Снимка: Thinkstock/ Guliver

В цялата страна се наблюдава стряскащ ръст на заболелите от туберкулоза. И още един изненадващ факт - това вече не е заболяване на бедните хора с ниски доходи, отчитат лекарите. От началото на годината новорегистрираните случаи само в Бургаско например са 92. Рязко намалява и възрастовата граница на болните, съобщава Нова телевизия.

 

Туберкулозата се е появила на Земята преди 7 хил. години

Туберкулозата се е появила в Европа през епохата на късния неолит, преди около 7000 години. До този извод са стигнали група учени, изсл...

Болестта се предава по въздушно-капков път, но начинът на живот и естеството на работата са също от значение.

Лекари забелязват, че се променя половото съотношение на пациентите. Докато преди години мъжете са боледували три пъти повече от жените, сега тенденцията е на изравняване. Вече не боледуват и само социално слаби.

„Имаме вишисти, имаме работещи. Имаме банкерки, имаме продавачки с високо заплащане, имаме счетоводители, имаме в правосъдната система”, разказва д-р Евелина Трошанова, управител „Белодробна болница” - Бургас.

Според д-р Трошанова, която е с 35-годишен стаж, причините, водещи до скока на заболеваемостта, могат да са диетите - при жените, както и стресът. Рязко пада и възрастовата граница на пациентите. В болницата лекуват момиче, родено пред 1998 г.

24 март - Световният ден за борба с туберкулозата

Утре е Световният ден за борба с туберкулозата. Той ще бъде отбелязан с различни инициативи в цялата страна, съобщиха от МЗ. През тази...

„При наличието на 23-ма от нашите заболели във възрастта - родени след '80-а година досега, наличието на 23-ма бациолоотделители, питам - има ли пропуск или пропукване в системата на първичната профилактика? Дали наистина се извършва профилактика за ТБК”, пита д-р Евелина Трошанова.

Всеки един от пациентите, заболели от туберкулоза, остава извън строя в рамките поне на година. За да не се разпространява заразата, лекарите съветват всеки, който има съмнения, че е контактувал със заразен, да посети лечебното заведение, където ще му бъде направена напълно безплатна химическа профилактика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com