X
 
 

Все повече хора търсят правата си след лекарски грешки

874 1
photo of Все повече хора търсят правата си след лекарски грешки
Снимка: iStock/Guliver
Това, което ми направи впечатление бе, че жената  е била притеснена да извика лекар, докато поведението на служителите на болницата беше арогантно. Това заяви адвокатът по медицинско право Христина Николова в коментар за случая, в който жена бе забравена в продължение на часове в скенер.

По думите ѝ случаят е "учебникарски пример, в който възникналият спор може да се реши много лесно, като просто лечебното заведение незабавно предложи на пострадалото лице едно обезщетение, едно извинение, за да може да компенсира болките и страданията."

Главният секретар на БЛС: Пропускът не е лекарска грешка

"Неуспешната интубация не се води лекарска грешка. Това не е грешка, а пропуск. Не мога да кажа, че това е била причината... При пълнат...

Адвокат Николова допълни, че случаите на лекарски грешки съдържат чувствителни лични данни  и за това е добре да се решават извънсъдебно. 

"Няма дефиниция на понятието лекарска грешка. От практиката се стига до извод, че това е всяко едно действие или бездействие, при което се нарушение права на пациента или наследниците му", уточни още експертът в интервю за БНТ. 

Николова допълни, че най-трудното при тези дела е, че цялата медицинска документация се изготвя от лечебното заведение и може да бъде манипулирано, а най-често пациентите нямат медицинско образование. Така слабата страна трябва да докаже, че е налице вреда, което прави доказването изключително трудно.

Често самите лекари, изготвящи експертизите по делата си правят самоотвод. Според адвоката няма нищо срамно в това да се обезщети пациентът, а през годините броят на делата в тази област нараства и все повече хора започват да търсят правата си. 

Колко хора стават жертва на лекарски грешки?

След шокиращите случаи на смърт при родилки през последния месец възниква въпросът за медицинските грешки. В началото на годината CNBC ...

Обикновено едно дело за лекарска грешка продължава между 2 и 5 години на първа инстанция, на втора - сроковете са по-кратки и много рядко се стига до трета инстанция. 

Най-много дела се завеждат от пострадали от специалисти в ортопедията и неврохирургията. Напоследък се отчитат и много лекарски грешки в онкологията, допуснати още в началото при диагностиката, не се взима хистология и така цялото лечение се определя грешно, обясни още адв. Христина Николова. 

"Моят призив е хората да си търсят правата, а лекарите да превъзмогнат пречката, която ги спира да се споразумяват. Едно споразумение винаги е по-добро от съдебен спор. Това не е нужно да се причинява на никого.", каза още експертът и допълни, че много често пострадалите пациенти споделят, че имат нужда да чуят от лекаря, че съжалява за грешката си и не винаги търсят възмездие. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • петър 1 петър преди 3 седмици Профил на трол?
    интересно самчо с д-р Контева от бившата бургаска сити клиник не стана така ,че затворчето да я понаучи ,след като лекаря правил байпаса се оказа ,че не е правил операция на аортата а тя се е отчела в Здравната каса и уволниха шефа и в Бургас д-р Георгиев . а Контевица избяга с екипчето си от 3-6 месечни напъпили кардиолози от т.г. в Дева Мария на другото ненаяло се арабче Семир Абумелих . Къде е виж още ›› закона ѝкъде е доктора - ,само реклама и дума няма .
missing image
Дневен хороскоп за 14 ноември

Овен През този ден не почивайте на стари лаври. Ще може да бъдете спокойни за добрия ви имидж, ако положите достатъчно усилия.  Телец Денят...