За еднакво лечение на коронавирус едни болници получават 1200 лева, други - 766

5182
За еднакво лечение на коронавирус едни болници получават 1200 лева, други - 766
Снимка: Анита Чолакова

Нито една от общинските болници в Златоград, Мадан и Девин не е сключила договор за лечение по клинична пътека №104 за лечение на коронавирус, съобщи на брифинг днес Румяна Карагрошева – изпълняваща длъжността директор на РЗОК - Смолян.

Тя обясни, че всички водели разговори с инфекционисти и очакват всеки момент да представят документи за сключване на такъв договор.

Подчерта обаче, че свободни инфекционисти няма, но съществува възможност за подписване на граждански договори с инфекционисти от Смолян, Кърджали и Хасково за консултации.

В трите общински болници за лечението на пациент с коронавирус засега ще получават 766 лева, защото минават по клинична пътека №39 за бронхопневмония, а в областната болница – 1200 лева. Причина за това е липсата на договор с инфекционист.  

На въпрос дали има разлика в начина на лечение на пациент с COVID-19, настанен примерно в МБАЛ-Девин, при положение, че нямат COVID-пътека, и този, който е настанен в инфекциозно отделение в Смолян, Карагрошева отговори, че трябва да ги лекуват по един и същ начин в двете болници.

„Все пак има някакъв протокол, разписан за антибиотици, на колко време се прави рентгенова снимка, ПСР и т.н. Смятам, че разходите са едни и същи“, уточни тя и се съгласи, че на практика общинските болници на практика са ощетени.

 

 

„На този етап в област Смолян липсват най-вече инфекционисти и пулмолози. От общинските болници само в Девин има пулмолог, който е от Пловдив. По места липсват и кардиолози. Болшинството лекари са на възраст над 65-70 години. От всички специалности след години ще има дефицит в болниците“, посочи шефката на РЗОК.

Д-р Стойчо Кацаров: Заразата с морбили e 30 пъти по-смъртоносна от коронавируса

Спадът на ваксиниране се дължи на забраната за ваксинации, която беше въведена през месец март. Това заяви пред Bulgaria ON AIR председ...

Положението в Смолян със семейните лекари е по-различно от останалата част на страната.

„Семейните лекари навсякъде са малко, а нови лекари не сключват договори с НЗОК. Има сключени 65 договора за първична извънболнична медицинска помощ. Първите години бяха 109 лекари. Възрастовата граница и при тях е над 65 години. До 50 години имаме само едно джипи. Засега всички села имат личен лекар - дали в населеното място, или ходи в определени дни от седмицата, но има. От всичките 78 практики, 65 практики са заети, а незаетите са  13 практики“, допълни Карагрошева.

За осемте месеца от началото на тази година болниците в Смолянска област са получили 206 794 лева по-малко в сравнение със същия период на миналата година, съобщи Карагрошева. За дейността на четирите лечебни заведения - три общински болници и една областна, са изплатени 10 122 741 лева, а за неблагоприятни условия на работа - 1 986 571 лева.

Не така стои въпросът обаче с лекуваните по клинични пътеки и амбулаторни процедури. Лекувани са 28,14% по-малко, които се равняват на 5 713 пациента по-малко спрямо същия период на предходната година.

Най-голямо намаление на дейност се отчита в болницата в Девин - с 36,2%. Намалението на прихода й е с 2,75%. Болницата „Родопи Рудозем“ има 43,26% по-малко дейност. На Златоград намалението на средствата е с 10,17%. Намалението на средствата в маданската болница е с 22,11%, а на дейностите - с около 14%. 

Руски препарат намалява смъртността от COVID-19

Руският лекарствен продукт сурфактант-BL демонстрира своята ефективност в борбата срещу коронавирусната инфекция. Първоначално той е с...

„Най-голямо намаление на средствата има за МБАЛ-Златоград - със 17%. Как са си организирали дейността, какви точно са им разходите, защото като има по-малко пациенти, има и по-малко разходи за лекарства и консумативи. В същото време си има постоянни разходи за заплати и др. Не мога да кажа финансовото състояние на коя болница е най-лошо“, обясни Карагрошева.

По-малко са преминалите пациенти във всички лечебни заведения. В Смолян преминалите са 72,82% спрямо предходната година, в Златоград - 73,76%, в Мадан - 75,58%, в Девин - 63,98%.

Това намаление  по думите на Карагрошева не се отразява сериозно на заплащането, тъй като по методика Касата доплаща до 85% от дейността им за месец януари тази година.

„Отделно от това, има увеличение на цените на клиничните пътеки и на другите медицински дейности при първична и специализирана помощ с около 10%, които компенсират част от по-малко извършените дейности. Заедно със средствата за работа в неблагоприятни условия излиза, че са получили горе-долу колкото предходната година, а при някои дейности даже и повече“, допълни тя.

През този период лекуваните с COVID-19 в Смолянска област, за които касата е платила, са 227 души. В това число лекувани по клинична пътека №39 (бронхопневмонии) са 62 души, а по 104-та (вирусни и бактериални инфекции) са лекувани 165 души. На интензивно лечение по клинична процедура №3 е платено за 6 човека.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване