За половин месец, над 2,5 пъти по-малко карантинирани заради COVID-19 - защо?

4181
За половин месец, над 2,5 пъти по-малко карантинирани заради COVID-19 - защо?
Снимка: iStock

Не липсват случаи, при които има забавяне от страна на РЗИ да постави под карантина контактни лица на установени случаи на заразяване с новия коронавирус SARS-CoV-2. Това казват от здравното министерство (МЗ) в отговор на въпроси на Actualno.com.

Actualno.com се обърна към МЗ предвид факта, че само за половин месец броят на официално поставените под карантина хора в България намаля драматично - от 24 807 души към 15 юли до 10 150 към 29 юли, а към днешния 30 юли вече са твърдо под 10 000! Всичко това е факт, макар че епидемията от COVID-19 не показва видими признаци на затихване.

Испанският туризъм изглежда съсипан заради британската карантина

Анулиране на чартъри, карантина, региони включени в черен списък, 361 активни огнища на коронавирус в Испания - всичко това има много в...

Освен казаното за РЗИ, от МЗ казват и друго - че поради отпадането на необходимостта да има карантина за хора, влизащи от определени държави, намалява и броят на карантинираните в България. Оценката на МЗ е, че става въпрос за четворно намаление на хора, поставени под карантина като пристигащи от рискови зони - защото вече зоните, считани за рискови от държавата, са много по-малко.

Какво още отговориха от здравното министерство на конкретните ни въпроси - научете в следващите редове:

1. Каква е оценката на здравно министерство - защо само за около две седмици броят на карантинираните е намалял почти 2,5 пъти, след като явно няма намаление на новите случаи?

Съгласно Закона за здравето и заповедите на министъра на здравеопазването, с които се въвеждат противоепидемични мерки в условията на извънредна епидемична обстановка, под карантина се поставят както лица, контактни на случай на COVID-19, така и лица, пристигащи от други държави.

С отпадане на изискването за поставяне под карантина на лица, влизащи от определени държави, са намалели с около 4 пъти и лицата, поставени под карантина като пристигащи от рискови зони.

Кипър променя условията за допускане на български граждани

По информация на посолството ни в Никозия от 1 август 2020 г. само българските граждани, които имат разрешение за постоянно пребиваване...

2. Има ли промяна в механизма за поставяне под карантина - както на доказани случаи на COVID-19, така и на контактни лица?

Няма промяна в механизма за поставяне под карантина. Съгласно Закона за здравето и заповедите на министъра на здравеопазването, с които се въвеждат противоепидемични мерки в условията на извънредна епидемична обстановка, лица се поставят под карантина с предписание на РЗИ.

3. Имат ли РЗИ достатъчно ресурс, за да проследяват всички контактни лица (под контактни лица разбираме дефиницията, официално публикувана в Единния информационен портал) и да ги поставят под ефективна карантина?

Въпреки усложнената епидемична обстановка, служителите на РЗИ успяват своевременното да поставят контактните лица под карантина. Не липсват обаче и случаи, в които поради изключителната натовареност на регионалните здравни инспекции, се констатират известни забавяния.

4. Какви са наблюденията от страна на здравно министерство - дали МВР успява да следи за спазване на карантина?

Николова предлага държавата да плаща за карантинирани туристи

Пъpвитe cигнaли зa летния сезон са пoвeчe oт нeгaтивни. Рeзyлтaтитe нa кyрoртитe пo Южнoтo Чeрнoмopиe прeз юни пoкaзвaт, чe 98% oт чaрт...

Структурите на РЗИ своевременно информират органите на МВР за поставените под карантина лица, тъй като контролът по нейното спазване е в правомощията на МВР.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 30 юли"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com