Засега няма промени в договорите на НЗОК с болниците, Касата е без резерв

27606
Засега няма промени в договорите на НЗОК с болниците, Касата е без резерв
Снимка: БГНЕС

Девет нови лечебни заведения са сключили договор с НЗОК, новите дейности са над 800, а за 600 има лицензи. Няма да има кой знае какви промени с финализирането на договорния процес с лечебните заведения. Ще бъде утвърдена и методиката за заплащане през следващата седмица. Това заяви управителят на НЗОК Румяна Тодорова, предаде БГНЕС.

Тодорова каза, че в момента парите за болнична помощ са 1,375 млрд. лв., а през миналата година са били приблизително 1,2 млрд. лв.

"Методиката за заплащане и остойностяване все още не е приета. Тя ще стои 14 дни на сайта на Министерството на здравеопазването и всеки може да си даде становището. Правилата за разпределението на бюджетите са факт и още утре ще ги качим на интернет страницата на НЗОК", заяви Румяна Тодорова и добави, че лимитът, който се дава на болниците, е прогнозен. Той е резултат от историческо разпределение, а корекцията му е направена в съответствие с включените нови лечебни заведения за 2014 г.

"По отношение на резерва, той е 56,7 млн. лв. и остана за непредвидени и неотложни разходи. За пръв път НЗОК е без буфер и годината е изключително трудна, но нашето съзнание е, че трябва да се справим", подчерта Тодорова.

Бюджетите на болниците

43 болници консумират 70% от бюджета на НЗОК за болнична помощ, каза д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК.

„Топ 10 правят 26.5%. Това са „Св. Георги” в Пловдив, „Св. Марина” във Варна, МБВЛ „Пирогов”, „Токуда болница” в София, „Георги Странски” в Плевен, ВМА, МБАЛ „НКБ”, „Св. Анна” в София, „Св. Екатерина” в София, Окръжна болница Пловдив”, добави д-р Пенков.

По време на заседанието на Парламентарната комисия по здравеопазване Тодорова обясни и, че се покачва броят на неосигурените родилки.

"Има преразход за денталната помощ, но през следващите месеци тези разходи спадат и нещата ще влязат в нормата. Има преразходи при лекарствените продукти за извънболничната помощ, като са изплатени 35% от средствата, а надплатени са близо 10%, 34 % са изплатените суми за лекарства за доброкачествени заболявания и 32% за лекарствата в болничната помощ", каза още Тодорова и припомни, че бюджетите на болниците не са гласувани от Надзорния съвет на НЗОК, като засега са определени месечните и тримесечните стойности.

"Има страшно много нови дейности, които влизат към отделните лечебни заведения и РЗОК. Те намаляват част от бюджета. За новите лечебни заведения и за тези, които сключват договори по нови дейности, има 12 млн. заделени средства и те не влияят драстично върху бюджета на старите болници", каза д-р Тодорова.

Тя съобщи, че предстои да бъде подписано споразумение, благодарение на което европейските здравни карти ще важат и в Сърбия.

НЗОК иска среща с Орешарски заради дефицит от 300 млн.

Надзорният съвет на здравната каса настоява за среща с премиера Пламен Орешарски заради очертаващия се сериозен дефицит в бюджета на ...

Тодорова каза, че с въвеждането на електронна здравна карта ще се осъществи и контрол на ниво информационни технологии, тъй като в момента има случаи на дублиране на дейности, които не могат да бъдат засечени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com