Защо операцията на Анджелина Джоли не е ПР, а послание

15277
Защо операцията на Анджелина Джоли не е ПР, а послание
Снимка: Thinkstock/Guliver

Най-уважаваната жена в света Анджелина Джоли шокира с решението си да премахне и яйчниците си като превенция срещу рака, както преди това направи с гърдите си.

В мрежата се появиха коментари, които определят постъпката ѝ от лудост до разумна постъпка.

Анджелина Джоли премахна яйчниците и маточните си тръби

Актрисата Анджелина Джоли е претърпяла операция за премахване на яйчниците и маточните си тръби. Мярката е била наложителна, тъй като л...

Факт е, обаче, че след като тя отстрани млечните си жлези се появи така нареченият "ефект на Анджелина". Прегледите за рак на гърдата се увеличиха повече от два пъти във Великобритания.

"1-2% от рака на гърдата е фамилен. Под това се разбира поне двама или трима близки родственици, които го имат. В нейния случай има майка и баба. При тях ракът се появява рано, тоест в случая има фамилна обремененост.

При Джоли са изчислени 78% вероятност да развие рак на яйчниците. Това означава, че тя си е направила допълнителни генетични изследвания, които дават с прецизност да се кажат процентите”, коментира в „Здравей, България” генетикът проф. Иво Кременски.

"Информацията е възможността да взимаме решения – това е нейното послание и в случая няма никакъв пиар”, допълни той.

"В годишния доклад на Барак Обама беше обърнато специално внимание в здравеопазването на така наречената прецизната медицина.

Джоли: Бездействието на СС на ООН относно Сирия е срамно

Бездействието на Съвета за сигурност на ООН относно Сирия е срамно и обезпокояващо, заяви холивудската звезда Анджелина Джоли, цитирана...

Започна програма за изследване на 1 милион доброволци, за да се видят какви са генетичните предразположения”, обясни проф. Кременски.

"В България се предлага на всички бременни да се види риска от най-честите заболявания. Всички новородени се изследват за три болести, за които има лечение.

Имаме готовност да изследваме 40 такива заболявания, но питаме здравеопазването готово ли е да ги лекува след това. Лекарите информирани ли са, за да могат да предложат адекватна информация и да проследяват тези болести”, каза още генетикът.

Затова, по думите му, ако няма решение, по-добре е да не се правят подобни изследвания.

 

Анджелина Джоли е най-уважаваната жена в света

Актрисата Анджелина Джоли получи признанието "най-уважавана жена в света" след анкета в 23 страни. Звездата побеждава в анкета дори но...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com