Защо УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ оттегли апела си за помощ?

3005
Защо УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ оттегли апела си за помощ?
Снимка: iStock/Guliver

Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се обръща с апел за помощ. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение около 11 часа днес. "Безпрецедентната криза изправи здравните заведения пред огромно предизвикателство. Болницата има спешна нужда от: предпазни маски (висок клас КN95 - FFP2, FFP3), защитни костюми, предпазни облекла, защитни шлемове, спирт и пулсоксиметри", се казваше в апела, разпространен от почти всички медии.

В съобщението се казва още, че на територията на болницата се намират няколко клиники, които са от национално значение. “Една трета от всички мозъчни операции в България са направени в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. 90% от тях са осъществени чрез използването на нови технологии”, казват от болницата. Те припомнят, че Клиниката по хематология и онкология е на първо място по обслужени пациенти у нас, а Клиниката по ревматология е най-голямата в страната и в нея също се приемат болни от цяла България. “В този труден момент всяка помощ ще ни е от ползва!”

Съобщението на болницата беше изпратено, докато в Министерски съвет се провеждаше седмичния брифинг на Министерство на здравеопазването, отбелязва Свободна Европа. “По отношение на обезпечеността в държавата. Имаме достатъчно лични предпазни средства, в момента приключихме процедури, по които ще бъдат доставени допълнителни количества, за да изпълним нуждите на държавата за месеци напред”, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

В УМБАЛ "Св. Иван Рилски" заработи единственият на Балканите бипланов ангиограф

Единственият бипланов ангиограф на Балканския полуостров работи в София. Той се намира в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", предаде репортер на Б...

В този дух в сряда говори и премиерът Бойко Борисов през профила си в социалните мрежи. “Държавата няма да спира! Психиката на хората трябва да е стабилна. Страшно и гадно - спор няма. Преодолимо ли е? Преодолимо е. Заедно можеме ли? Можеме. Имаме ли всичко осигурено за следващите месеци? Имаме”, каза Борисов, припомня Свободна Европа.

Два часа след апела за помощ от болница „Св. Иван Рилски“ го отмениха. “Отменяме излъчения апел за набиране на средства и медицински консумативи, свързани с увеличаване на броя на леглата за лечение на пациенти с коронавирус. Министерството на здравеопазването ни е осигурило всичко необходимо за приемане и лечение на тези пациенти. Подадената към вас информация не е съгласувана с изпълнителния директор, който е с ковид инфекция и е в карантина. Тя се основава на обичайната практика, тогава, когато се очаква натоварване на болницата с допълнителни пациенти, да се търси помощ от дарители”, се казва в съобщението.

Свободна Европа се свърза с пресцентъра на болницата, за да изясни, какво се е променила за два часа. “Оказа се, че проблемът е при нас”, каза Моника Николова от отдела за връзки с обществеността. “Ние не сме си проверили, както трябва и в нас е грешката. Работим в извънредна обстановка."

"Случват се такива неща”, допълни тя. На въпрос как се е стигнало да апела за помощ тя каза, че в болницата “обсъдихме от какво ще имаме нужда във връзка с разкриването на COVID отделение”. “Директорът се обади и каза, че е осигурено всичко”, отговори Николова, попитана кой е звъннал, за да каже, че недостиг няма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com