Защо уволниха дисциплинарно медицинска сестра - версиите по случая

13705
Защо уволниха дисциплинарно медицинска сестра - версиите по случая
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Лидерът на протестите на медицинските сестри Мая Илиева е дисциплинарно уволнена от болница „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда” в София. Това съобщи самата Илиева в профила си във Facebook. Тя е категорична, че е отстранена, за да се отърват от нея, защото е неудобна.

От клиниката обаче твърдят, че уволнението е мотивирано от "конкретни действия и бездействия (на Илиева - бел. ред.) при и по повод изпълнение на непосредствените ѝ професионални задължения в отделението за реанимация и интензивни грижи за пациенти с кардиохирургични заболявания". От синдикатите в здравеопазването към КНСБ междувременно дадоха съгласието си за дисциплинарното отстраняване на медицинската сестра.

По думите на Мая Илиева уволнението е с подкрепата на КНСБ, защото е станала неудобна и за тях. „Парадоксът в случая е, че аз съм председател на синдикална организация към КНСБ в болницата”, коментира медицинската сестра.

В подкрепа на Мая Илиева пост във Facebook публикува и омбудсманът Мая Манолова. Според нея това е знак и опит за сплашване и саморазправа към всички, които дръзват да отстояват правата си.

Позицията на „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда” и КНСБ

„Във връзка с въпросите от страна на медии по повод дисциплинарното наказание на Мая Илиева, ръководството на „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда“ заявява следното:

- Абсолютен приоритет на групата лечебни заведения „Аджибадем Сити Клиник“ е високото качество на медицинската дейност, сигурността на пациентите, спазването на вътрешното и съотносимото европейско законодателство;

- Всички управленски и административни решения са подчинени основно на посочения приоритет, а действията на ръководството са съобразени с действащото законодателство;

- Наложеното дисциплинарно наказание на Мая Илиева е мотивирано от нейни конкретни действия и бездействия при и по повод изпълнение на непосредствените ѝ професионални задължения в отделението за реанимация и интензивни грижи за пациенти с кардиохирургични заболявания;

- Поводът за налагане на дисциплинарното наказание са конкретни факти и обстоятелства, които са категорично установени и за които има писмени и други доказателства и свидетелски данни;

- Смятаме, че опитите наложеното дисциплинарно наказание на Мая Илиева да се представи като реакция на ръководството на болницата срещу синдикалната ѝ дейност са несъстоятелни”.

От Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ подкрепят действията на болницата, като са взели под внимание "посоченото грубо нарушаване на трудовата дисциплина" от страна на Илиева.

Припомняме, че Мая Илиева е основен организатор и лице на протестите на медицинските сестри, които започнаха през март, с искане за по-достойно заплащане. Междувременно стана ясно, че колеги на Илиева готвят протестни прояви в различни градове в страната заради случая.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com