Здравната каса ще поема 10 "пейсмейкъра" за болка годишно

2415
Здравната каса ще поема 10 "пейсмейкъра" за болка годишно
Снимка: Институт за здравно образование

“Пейсмейкъри” за облекчаване на хронична болка на пациенти с гръбначни проблеми поставиха за първи път в България. Методът се нарича гръбначномозъчна стимулация.

Устройствата намаляват болката наполовина и се поставят на хора, при които болкоуспокояващите вече не помагат. Повечето от пациентите са преживели операции на гръбначния стълб, но продължават да имат болки в кръста или в краката.

В болниците "Свети Иван Рилски" и "Пирогов" имплантираха устройства за борба с хроничната болка (СНИМКИ)

В Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“  бяха имплантирани първите в България устройства за борба с хр...

“Интервенцията не е сложна, продължава около час. Може да се работи и само под местна упойка. Отне обаче доста време да осигурим финансиране”, разказа за “24 часа” доц. д-р Красимир Минкин, имплантирал първите две устройства в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” в София през октомври. Последвала е и трета интервенция в “Пирогов”.

60 000 лв. струва операцията. Заради високата цена от тази година здравната каса ще поема по 10 случая годишно, без пациентите да доплащат. Пациенти с болки след гръбначни операции, с неясни болки или такива с травми на гръбначния мозък са най-подходящи за този вид пейсмейкър.

Такъв е профилът и на двете пациентки на доц. Минкин. Едната е претърпяла неуспешна операция на киста на гръбначния мозък в САЩ, след което са се появили силни болки и нарушение на походката. Другата е оперирана в България и е била със силни болки преди и след това.

Месец след поставянето на импланта и двете жени се чувстват отлично. “Но не си мислете, че това е метод, който изтрива изцяло болката, но я намалява силно, така могат да се пестят най-силните обезболяващи”, казва докторът.

Разкриха тайната на хроничната болка

Учени от Кингс колидж (Великобритания) са установили, че имунните клетки в нервната система играят важна роля в появата на хронична бол...

“Поставянето на електрода е нещо просто - прави се пункция с игла на нивото на гръбначния стълб и се имплантира електрод, който се свързва с външен генератор. След това около една седмица има тестов период, през който с външен стимулатор се подават импулси, за да се види какъв е ефектът и ако е добър, след тази една седмица може да бъде имплантиран и вътрешният генератор”, обяснява доц. Минкин.

“При пациенти, които имат инфекциозни заболявания, не може да се имплантират такива устройства. При някои невралгии се знае, че би било по-малко ефективно, също и при пациенти с психични заболявания, тъй като болката може да доведе и до психични отклонения, не се препоръчва този метод”, обясни доц. Минкин.

Специална комисия определя най-подходящите кандидати, посочени от невролозите. В момента желаещите са по-малко от 10, но броят им ще се увеличи, когато методът се популяризира.

Този вид интервенция се извършва още от края на ХХ век и е рутинна за повечето клиники в Европа. Годишно само в Турция се поставят над 600 “пейсмейкъра за болка”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com