Здравната каса спестила 6 млн. лв. за лекарства

30881
Здравната каса спестила 6 млн. лв. за лекарства
Снимка: БГНЕС

Националната здравноосигурителна каса е спестила 6 млн. за лекарства. Това стана ясно след края на работата на Комисията по договаряне на стойностите, съобщиха от Здравната каса.

Комисията разгледа постъпилите от заявителите, представляващи фирмите-производители заявления за 371 медицински изделия, като в резултат на договорените отстъпки разходите, които ще заплати НЗОК за шестмесечен период, спрямо разходите, които НЗОК би заплатила, ако нямаше договаряне, са намалени с 6 000 000 лв., уточняват от касата.

Парите за здраве щели да ситгнат до септември

Парите за здраве ще стигнат до септември. Затова трябва да се търси допълнително финансиране на системата, казва в интервю за "Станда...

177 продукта, като сърдечни клапи, коронарни и периферни стентове, тест-ленти и други, ще бъдат заплатени на 100 % от НЗОК. Ще има намаление на стойностите, заплащани от НЗОК в 11 групи, сред които са сърдечна клапна протеза, кохлеарна имплатна система, комплект електрод за временна кардиостимулация и други.

Здравната каса ще заплаща медицински изделия за Епидермолизис булоза симплекс, Епидермолизис булоза леталис, Епидермолизис булоза дистрофика.

Вече работи публичен и достъпен за граждани и специалисти списък на медицински изделия, което гарантира легитимността, както на вносители и производители, така и на самите изделия, обясняват от Здравната каса.

Отчетът на Комисията по договаряне на стойностите сочи, че има система за кодиране и специализиран информационен модул, която ще доведе до по-добър контрол при разхода на средства за болнична помощ.

Ще си сътрудничим с Израел в сектора "спешна помощ"

В сектор "здравеопазване" ще си сътрудничим с Израел, като буквално веднага започнем в областта на спешната помощ. Това каза министърът...

Списъкът на медицинските изделия, прилагани в извънболничната помощ, които НЗОК ще заплаща, съдържа 520 продукта на 24 производителя, представлявани в процедурата от 18 заявители. Списъкът е напълно обновен и обогатен като номенклатура. Действащият към момента списък е приет през 2007 г. и много от продуктите вече са оттеглени от пазара, което създаваше напрежение и неудобство от страна на здравноосигурените пациенти и медицинските специалисти.

Продуктите в Списъка на медицинските изделия, прилагани в извънболничната помощ, са групирани в 4 големи раздела - тест-ленти за измерване на кръвна захар, за които НЗОК ще заплаща възможно най-ниската цена от 28.00 лв., тест-лентите при интензифицирано лечение с инсулин, за които НЗОК вместо ще 150бр., вече ще плаща 300 бр. годишно. При изделията за илео- и коло - стоми е запазен заплащаният към момента месечен лимит в размер до 139.20 лв. При изделията за цистостома и друг изкуствен отвор на пикочните пътища също е запазен заплащаният към момента месечен лимит в размер до 206.40 лв.

По отношение на незалепващите превръзки за пациенти с булозна епидермолиза са определени са три стойности за месечен лимит, на база на становища на националния консултант.

Списъкът на медицински изделия, прилагани в болничната помощ, които НЗОК ще заплаща извън стойността на клиничните пътеки, съдържа 1028 продукта на 86 производителя, представлявани в процедурата от 53-ма заявителя. За 170 продукта е осигурено пълно заплащане от страна на НЗОК, като в повечето групи има отделни продукти, които са с намалено доплащане от страна на пациента. Продуктите са групирани в 15 големи раздела.

Лимитите за болниците падат след изборите

Постановление №94 на Министерския съвет, според което НЗОК вече не е задължена да плаща отчетената надлимитна дейност болниците, ще бъд...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване