Здравният министър: Болниците не са натоварени и няма да има нови мерки

1867
Здравният министър: Болниците не са натоварени и няма да има нови мерки
Снимка: БГНЕС

Няма натоварване на болниците от пациенти с Covid-19 и не се очертава налагане на допълнителни мерки. В това увери служебният здравен министър проф. Асен Меджидиев в предаването "Неделя" 150 по БНР. 

По отношение на Бюджет 2023 в раздел здравеопазване, Меджидиев обясни, че е заложен ресурс от над 55 млн. лева за трайно и устойчиво увеличение на заплатите в Спешна помощ и РЗИ. Проблем е в предизборните афиши на предишното правителство, че са увеличени заплатите на лекарите и на медицинските сестри. Това е абсолютен популизъм, не е осигуряван никакъв финансов ресурс. Не може да се говори за увеличение, дадено от правителството. Увеличението на клиничните пътеки беше договорено през май миналата година от БЛС и УС на НЗОК, не е на правителствено ниво, коментира той.

По думите му решението на министъра на здравеопазването и предишното правителство да се намесят и да наложат по императивен начин правила за определяне на работна заплата не е финансово аргументирано. То не кореспондира с действащата нормативна уредба. Съгласно Закона за лечебните заведения, министърът на здравеопазването не може да влияе върху формирането на трудовите възнаграждения на хората, които работят в болниците, обясни проф. Меджидиев.  

Готвят ново увеличение на клиничните пътеки

С оглед на нарастващото напрежение в сектор “Здравеопазване” във връзка с възнагражденията на медицинските специалисти мини...

Иначе екипът на Министерството на здравеопазването подкрепя изцяло исканията за увеличение на заплатите и търсим устойчиви решения за повишаването им, категоричен беше той.

"Работим по проект за Наредба за остойностяване на лекарския и сестринския труд и за въвеждане на правила за формиране на работната заплата. Това е основното и водещото и през последните 10 г. нито един екип на МЗ не е направил".

По думите на министъра на здравеопазването в момента се водят преговори за корекция в клиничните пътеки, тъй като увеличените от 25% е дадено с разчет за изтичащата година:

"Искаме увеличението, което ще се получи, да е трайно и устойчиво. То да обхване и последните два месеца на годината и устойчиво да остане за цялата 2023 г., за да могат болниците да получат ресурса, с който да имат възможността да увеличат възнагражденията на лекари, медицински сестри и персонала на болниците. Очаквам до 20 дни да се случи това, в момента се правят изчисления, за да се получат реални цифри и парите да бъдат осигурени за следващата година. Увеличението ще е с тези 25%, които са дадени миналата година, и ще се увеличи с още между 5 и 13% допълнително. Ще се стараем да постигнем едно увеличение между 31 и 35%. Преговорите се водят между Лекарския съюз и Здравната каса - те трябва да го договорят, аз просто дадох предложения", подчерта проф. Меджидиев.  

Основават Балканска медицинска лига, за да се задържат младите лекари

България, Сърбия, Гърция и Турция основават Балканска медицинска лига. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. ...

Министър Меджидиев подчерта, че има нужда от увеличаване на стойността на някои педиатрични клинични пътеки. 

На 25 октомври министърът на здравеопазването събира екип, в който ще се включат ресорните заместник-министри, директорът на СБАЛ по Детски болести - д-р Благомир Здравков, проф. Иван Литвиненко и представители на неправителствени организации, за да обсъдят стъпките, които трябва да бъдат предприети, за да може проектът за Детска болница да бъде реализиран реално в кратък срок.

До дни се очаква да бъде избран терен в София за този проект, подчерта министър Меджидиев.

Още: Коронавирусът в България: 220 са заразените за денонощие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com