Здравният министър иска да вземе обществените поръчки за лекарствата за болниците

6267
Здравният министър иска да вземе обществените поръчки за лекарствата за болниците
Снимка: БГНЕС

Здравният министър да поеме обществените поръчки за лекарства на болниците. Това предвижда проектопостановление на Министерски съвет, публикувано на сайта на здравното министерство за обществено обсъждане.

В новата си дейност министърът ще бъде подпомаган и от ново звено във ведомството, което ще бъде създадено специално за случая – дирекция "Централно звено за договаряне и администриране". В качеството си на Централен орган за възлагане на обществени поръчки в сектор "Здравеопазване" (ЦОВОПСЗ) министърът ще планира, подготвя и провежда процедури за възлагане на обществените поръчки за лекарства. Освен това той ще сключва рамкови споразумения от името на болниците.

Въз основа на сключените рамкови споразумения болниците ще определят изпълнител чрез използване на електронен търг и ще сключват индивидуални договори, предвижда документът. Министърът ще има правомощието да контролира изпълнението на рамковите споразумения по отношение на спазването на условията им - цени, количества, срокове за изпълнение и други.

Проектът предвижда и възможност при необходимост здравният министър да провежда процедури по сключеното рамково споразумение от името и за сметка на болниците чрез електронен търг, съобщава сайтът здраве.нет

До една година от влизането в сила на постановлението здравният министър трябва да осигури възможност за провеждането на е-търг чрез интегрирана информационна система – онлайн платформа за електронна търговия за нуждите на болниците, гласят още текстовете.

До сключването на рамково споразумение по реда на постановлението лечебните заведения ще осигуряват лекарствата си по досегашния ред, а заварените рамкови споразумения и договори със същия предмет, сключени от мениджмънта на болниците, ще запазят своето действие за срока, за който са сключени, освен ако бъдат прекратени преди изтичането на срока им, става ясно още от проектодокумента.

Промяната ще доведе до икономии на време, административен и финансов ресурс за болниците, както и до намаляване на цените на лекарствата, гласят мотивите на МЗ. Освен това, реорганизацията ще даде възможност за по-бърз и качествен отговор на нуждите на болниците, наличие на устойчиви договори и облекчаване на системата, отговорна за обжалване на процедурите, смятат от ведомството. Според тях също така въвеждането на електронното възлагане на обществени поръчки ще улесни участието на всички търговци на едро, вписани в регистъра на получилите разрешение за търговия на едро с лекарства и ще доведе до увеличаване конкуренцията и постигане на по-изгодни условия за възложителите в сектора.

Лукарски обещава: Няма да подписваме ТТИП, ако ще внасяме ГМО

За Трансатлантическото търговско споразумение (ТТИП) мога да говоря с часове. Но в момента САЩ работи по-усилено за споразумението за с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване