Здравният министър вярва, че ваксинационните паспорти няма да отменят ПСР тестовете и карантината при пътуване в ЕС

2589
Здравният министър вярва, че ваксинационните паспорти няма да отменят ПСР тестовете и карантината при пътуване в ЕС
Снимка: iStock

Ваксинационните паспорти изглежда няма да отменят изискването за PCR тестове (ПСР) и карантина при пътуване в държави от Европейския съюз. Това става ясно от отговор на здравния министър по повод питане от трима лекари на БСП в парламента – доц. д-р Георги Йорданов, д-р Илиян Тимчев и д-р Десислав Тасков.

Според тях е ясно отношението на българската общественост към издаването и ползването на сертификат за ваксинация, т.нар. ваксинационни паспорти.

В много страни обаче, като Исландия, Норвегия, Полша, Румъния и др. се предвижда, че при представянето на сертификат за ваксиниране на електронен или хартиен носител е възможно притежателите на сертификат да бъдат изключени от ограничителните мерки във връзка с пандемията от Ковид-19 (COVID-19). Въпросът на червените депутати е дали се предвижда национална система (регистър) за издаването на сертификат при ваксиниране относно Ковид-19, която да послужи при пътуване и пребиваване на български граждани в чужбина.

Атина: Европейският съюз приема гръцкото предложение за "ваксинационен паспорт”

Държавите-членки на ЕС приеха днес насоки за доказване на ваксинация за медицински цели, предложени от гръцкия премиер Кириакос Мицотак...

Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов отговаря, че на 19-ти януари тази година е пуснат в експлоатация модул електронно медицинско досие, като част от Националната здравно-информационна система (НЗИС).

В електронното медицинско досие се записват и съхраняват електронни здравни записи и медицински данни за всеки пациент, като обща здравна информация, данни от прегледи, терапии, интервенции, амбулаторни листове, рецептурни бланки, лабораторни изследвания, направления, сертификат за ваксинация срещу Ковид-19 и др. В досието се съдържат данни и контакти на личния лекар на пациентите, както и списък на амбулаторните листове от всички извършени медицински и стоматологични прегледи и манипулации.

Всеки пациент има достъп до своето досие през здравно информационния портал на НЗИС, чрез квалифициран електронен подпис. Всеки ще разполага с информация за датата, на която е извършен прегледа, диагнозата, лечебното заведение и резултатите от прегледа. Подробно са публикувани всички кръводарявания, включително кръвна плазма за Ковид-19, електронни направления, издадени електронни рецепти, предписаните лекарства и инструкции за дозировка и прием, експертни решения на ТЕЛК, информация за алергии, ваксини и др.

Медицинските данни в електронното досие се записват автоматично като резултат от успешно извършени медицински дейности за съответния пациент.

С разширяването на употребата на Националната здравно-информационна система от медицински лица и фармацевти, тази информация ще става все по-подробна и полезна за потребителите.

Кантарджиев: Много е вероятно да има ваксинационни паспорти за пътуване в Европа от това лято

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб професор доктор Тодор Кантарджиев ...

Специално внимание е обърнато на ваксините срещу Ковид-19. В електронното досие се включва информация за ваксината и сертификата, който се издава след пълен ваксинационен цикъл, с данни за АТС кода, търговското наименование на продукта, производителя, партидата, датата на поставянето на двете ваксини, държавата на поставяне, името на лекаря, поставил ваксината и др.

Данните в сертификата са на български и английски език и той ще може да се ползва при необходимост за удостоверяване на наличие на ваксина в страната и чужбина.

"Към настоящия момент ваксините срещу COVID-19 за Европейския съюз са разрешени за употребата по т. нар. схема "разрешаване под условие". Това означава, че за тези лекарствени продукти се очакват допълнителни данни от клинични проучвания, вкл. и за продължителността на защитата предоставяна от съответната ваксина и дали ваксинираните лица могат да бъдат носители на вируса, като по този начин могат да бъдат източник на инфекцията", сочи министърът.

В скорошно изследване, което обаче още не е рецензирано и потвърдено от независим екип, е констатирано, че оксфордската ваксина (на AstraZeneca) предотвратява в 67% от случаите разпространението на вируса след поставяне на първа доза. Предварителни данни от Израел (също още не са рецензирани и потвърдени независимо), цитирани от Bloomberg, сочат, че РНК ваксината на Pfizer/BioNTech (Комирнати) ограничава разпространението на вируса в малко над 89% от случаите. Не се уточнява дали става въпрос след първа или и след двете поставени дози.

"Също така продължават дискусиите на ниво държави-членки и Европейската комисия относно използването на сертификатите за ваксиниране срещу Ковид-19. Повечето страни се обединяват около мнението, че засега той може да се използва за медицински цели и отбелязват, че не обмислят изключения за лицата с такъв сертификат от въведените ограничения - изисквания за предоставяне на тестове за Ковид-19 и карантина“, подчертава Ангелов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com