4500-годишен огромен град на неизвестна цивилизация е открит в Китай

17550
4500-годишен огромен град на неизвестна цивилизация е открит в Китай
Снимка: iStock

Китайски археолози завършиха третия сезон на разкопки в каменните руини на древен град, наречен от тях Хочензуй. Находките вече са позволили да се надникне в миналото на неизвестна праисторическа цивилизация.

Както съобщава China News, археолозите са открили останките на гигантски каменен град, който се е намирал в северната част на днешен Китай. Вероятно е издигнат от ранна цивилизация, развила се по бреговете на Жълтата река преди повече от 4000 години.

Разкопките продължават от три години, но досега археолозите не са споделяли резултатите с широката общественост. Едва сега Националната администрация за културно наследство обяви официално, че разкопките се провеждат в Хочензуй в провинция Хох хот, автономен регион Вътрешна Монголия.

Разкопките показват, че това е бил не просто огромен град за времето си, но е процъфтявал в периода преди 4500 до 4200 години. Това е град със сложни системи от отбранителни укрепления. По-специално той притежава система от ровове и външни защитни периметри, известни като барбакани. Археолозите са открили мощни градски порти, които също са били част от отбранителната система, стени и бастиони – специални конструкции, издадени навън от стените. От такива бастиони е било възможно да се стреля със стрели и да се хвърлят копия и стрели в различни посоки.

„Дори открихме два подземни тунела – казва Сун Джинсонг, директор на Академията за културни реликви и археология на Вътрешна Монголия. – Единият води от вътрешния барбакан към външната страна на града, а другият е свързан с рова. Необходими са допълнителни изследвания, за да се разбере за какво са били използвани.“

За първи път останките от град Хочензуй са открити през 80-те години на миналия век, но едва през 2019 г. започнали разкопки. Към днешна дата общата площ на града се изчислява на 1,38 квадратни километра. Коя точно цивилизация го е построила, предстои да се установи. Възрастта на града накарала археолозите да направят паралели с 4000-годишния каменен град Шимао в Шенму, провинция Шанси, който също беше разкопан едва през последните години.

Ранните китайски градове обикновено са построени с пръст и дърво, оставяйки по-голямата част от наследството им невидимо над земята. Първоначално Шимао, който обхваща 4 кв. км и е направен от камък, погрешно се приписвал на династията Мин (1368 – 1644), докато откритията от последното десетилетие не показали истинската му възраст.

Интересно е също, че сравнителен анализ разкрива забележими разлики в архитектурата на градовете Шимао и Хочензуй. Основните им порти коренно се различават една от друга. Това предполага, че тези градове са построени от различни цивилизации.

„Много въпроси остават без отговор. Ако тези обекти са били военни укрепления, от кого са се защитавали?“, коментира Чен Синкан, директор на Института по археология към Китайската академия за социални науки.

ВИЖТЕ ОЩЕ: В Иран строители случайно откриха голям подземен град

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com