В Иран строители случайно откриха голям подземен град

49126
В Иран строители случайно откриха голям подземен град
Снимка: iStock

Работници, полагащи път в Иран, случайно се натъкнаха на дълга мрежа от подземни коридори. Предварителни археологически проучвания, извършени на мястото на находката, сочат, че под земята е скрит голям град, за който не е било известно досега, съобщава Tehran Times.

По време на планирани строителни работи екип от работници открил загадъчни подземни тунели. Находката е направена близо до град Шахр-e-Белкейс в Североизточен Иран. Пътностроителните работи незабавно били прекратени и на мястото пристигнала археологическа мисия. За момента е направен само предварителен оглед, но и от него вече е ясен мащабът на откритието.

По първоначални оценки общата дължина на откритите подземни коридори е около 18 километра. Освен това по време на изследването археолозите вече са открили редица обекти, включително баня и мелница. Предстои те да бъдат разкопани и проучени.

Експертите поясняват, че през последните години в този район са открити следи, сочещи евентуално съществуване на подземен град в древността. Но едва сега археолозите успели да се доберат до тези загадъчни съоръжения. В древните подземни руини вече е открита керамика, която според предварителните оценки принадлежи към селджукския, илханидския и дори по-ранни периоди.

По-нататъшните разкопки вероятно ще хвърлят нова светлина върху историята на самия град Шахр-е-Белкейс. Досега е известно, че той е процъфтявал в периода от късната епоха на Сасанидите до ранните ислямски времена.

Крепостта Белкейс. Arghiyan / CC BY-SA 3.0

Археологическите разкопки, проведени по-рано в близките планини и хълмове, показват, че първото селище на мястото на Белкейс може да е възникнало преди около 6000 години. Исторически източници свидетелстват, че Шахр-е-Белкейс е привлякъл особеното внимание на сасанидските монарси. Например голямо значение на този град е придавал Надер Шах Афшар, един от най-могъщите владетели в историята на Иран, дошъл на власт в началото на XVIII век.

Цитаделата Белкейс се смята за една от най-големите кирпични крепости, откривани някога в Иран. Въпросът е кой и кога е построил подземния град? Учените не изключват, че едни от първите му строители може да са били троглодити.

Миналата година в Иран археолози откриха подземния град Нушабад, построен през сасанидския период. Държавата на Сасанидите е официалното название на Новоперсийското царство, или Втората персийска империя. Това е древна и средновековна държава, образувана на територията на съвременен Ирак и Иран в резултат на падането на властта на партската династия на Аршакидите и идването на власт на персийската династия на Сасанидите. Съществувала е от 224 до 651 г.

Подземният град бил открит под малък надземен град. По време на разкопките били открити доказателства за окупацията на града, която продължава до династията Каджар (иранска династия, управлявала от 1795 до 1925 г. Държавата, управлявана от Каджарите, е известна като Каджар Иран). Така подземният град може да е функционирал от 200 до 500 години. Учените са открили човешки останки, глинени съдове и каменни инструменти от времето на Сасанидите, Илханидите и Сефевидите.

Изследователите открили три нива, достигащи дълбочина от 16 метра, и сложна мрежа от тунели и камери. Градът е заемал площ от 1,5 хектара. Нивата са свързани с вертикални и хоризонтални канали, които служели и като вентилационна система. Влизането в града е било възможно през тесни кладенци, скрити в къщи, джамии, замъка Сизан и каналите на наземния град.

Огромен подземен град на първите християни е открит в Турция (ВИДЕО)

Преди две години в град Мидят в турската провинция Мардин започват археологически дейности в рамите на проект за почистване и запазване...

Замъкът Сизан. Mael mael / CC BY-SA 4.0

Градът бил толкова добре скрит, че бил открит едва след като един от местните се натъкнал на тунелите, докато копаел канавка в двора си.

Според археолозите Нушабад е построен като убежище от нашественици. Тунелите представлявали сложен лабиринт, който да обърка зложелателите. Подземният град имал източник на вода, а жителите можели да останат под земята за дълго време.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Светилище на 8200 години е открито в Турция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com