Анализ на фосили от древна риба обяснява как хората и гръбначните са се сдобили с лице

69554
Анализ на фосили от древна риба обяснява как хората и гръбначните са се сдобили с лице

Човешките лица, каквито ги познаваме днес, както и тези на гръбначните създания - бозайници, птици, влечуги, земноводни и риби, не са даденост, а резултат от еволюция. Анализ на фосили от древна риба, направен от шведски и френски учени, обяснява как гръбначните са се сдобили с лице, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Проучването проследява стъпка по стъпка развитието на лицето, докато безчелюстните гръбначни еволюират в челюстни. В центъра му е древна риба, известна като Ромундина, обитавала моретата преди 415 милиона години. Нейни фосилизирани останки са открити в Канадска Арктика.

Прародителите на туземците в Америка са дошли от Азия

Учени за пръв път дешифрираха генома на прародител на туземците в Северна Америка, който е живял преди около 12 600 години, съобщи Фран...

Първите създания с гръбнак - безчелюстни риби, живели преди стотици милиони години, не са имали лице. Именно еволюцията на челюстта е довела до появата му.

Рибата Ромундина е ключово звено в този еволюционен процес. Тя е една от най-ранните риби с челюсти, при която обаче са били запазени характеристики на безчелюстните риби. Живяла е през периодите силур и девон и е изчезнала преди 350 милиона години.

"Лицето е една от най-важните и емоционално значими части от човешката анатомия, така че е интересно да знаем как се е появило", казва Пер Алберг от изследователския екип от университета на Упсала, Швеция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com