Антитела от щраусови яйца засичат лесно COVID-19

7666
Антитела от щраусови яйца засичат лесно COVID-19
Снимка: Pixabay

Японски учени са на път да създадат прост тест за коронавирус, който се основава на използването на антитела, получени от щраусови яйца. Той позволява наличието на патогена да се определи с просто око, предава БГНЕС.

Коронавирусът предизвиква страх и съмнение, но също така вдъхновява въображението. Последната иновация от древната японска столица Киото трябва да помогне за откриването на този смъртоносен патоген по прост, неинвазивен начин, който се оказва свързан с щраусовите яйца. 

Екип от учени от университета в префектура Киото изработи хирургически маски, които при изследване под ултравиолетови лъчи показват дали носещите ги са заразени с вируса SARS-CoV-2.

Интересното в случая е, че антителата, произведени от щраусите, се използват като агент за определяне на наличието на вируса. Японските учени излязоха с идеята да инжектират деактивиран коронавирус на тези големи птици, тъй като те са в състояние да произвеждат голямо количество антитела, които участват в защитата на организма срещу опасни микроорганизми. Женските са инжектирани с вируса, за да се премахнат антителата от яйцата, които снасят.

В маската на нивото на устата се поставя специален филтър, който след използването на този защитен агент се отстранява и се напръсква с флуоресцентно вещество, съдържащо щраусови антитела. След това филтърът се изследва с лампа, която излъчва ултравиолетови лъчи - ако е налице коронавирус, щраусовите антитела ще светят, което означава, че човекът е заразен.

Ръководителят на изследователския екип, ветеринарният професор Ясухиро Цукамото, казва, че досега тестът е проведен върху маските на 32-ма заразени хора и че веществото с щраусови антитела показва достоверно наличието на вируса, както и постепенното му намаляване в рамките на десет дни. Следващата стъпка е разширяването на проучването с участието на повече респонденти. Екипът се надява тяхното изобретение да бъде официално одобрено и да влезе в широка търговска употреба през следващата година.

Откриването на наличието на вируса върху вътрешния филтър на маската с невъоръжено око предоставя значителни нови възможности, тъй като предоставя знания, които могат да се използват за насочване на хората към PCR тестване и по-специално за улесняване на идентифицирането на вирусоносители без симптоми. Екипът на професор Цукамото през април тази година вече произведе много популярни в Япония хирургически маски, покрити с щраусови антитела, които неутрализират коронавируса. Сега те се опитват да допринесат за по-лесно ранно диагностициране на заразени хора, като откриват вируси по дъха им с помощта на специален филтър с щраусови антитела.

Препаратите с масло от звездовиден анасон и с Пеларгониум повлияват всеки от основните симптоми на COVID-19-инфекцията

Препаратите с масло от звездовиден анасон и с Пеларгониум повлияват всеки от основните симптоми на COVID-19-инфекцията, сочи клинично н...

Професор Цукамото е използвал по-рано същата техника за изработването на няколко вида маски, които могат частично да спрат вирусите, причиняващи други заболявания, като грип, ТОРС или ебола. Частна фирма създава продукти и дезинфекционен спрей, съдържащ щраусови антитела, които могат да се нанасят върху дръжки и други повърхности, както и бонбони, които вкарват в устата антитела от яйцата, които имат антивирусно действие.

Благодарение на откритието, че щраусите произвеждат голямо количество антитела, концентрирани в яйцата, и са ефективни при унищожаването на вируса, който измъчва човечеството, професор Цукамото се радва на голяма репутация в международните научни кръгове. В изследванията си за използването на щраусови антитела като детектори и за защита срещу патогени той си сътрудничи с американския Харвардски университет и американската армия.

Откритието на професора е показало, че четири грама антитела се получават лесно от жълтъка на голямо щраусово яйце, като една женска снася средно около 100 годишно. По този начин може да се осигури такова количеството имунен протеин, заради което трябва да бъдат убити хиляда зайци.

52-годишният Цукамото започва кариерата си като ветеринарен лекар във ферма за щрауси и работи с тях повече от 20 години. В интервю за японската телевизия NHK той каза, че тези птици, макар и не твърде умни, притежават способността раните им да зарастват бързо и да не са силно податливи на инфекции. Това, наред с факта, че живеят до 60 години и имат солидна физика, го навежда на мисълта, че имат силен имунитет. По-късно медицинските изследвания потвърждават първоначалните му предположения. „Те имат пилешки мозъци, но имат скрита сила в тялото си, която може да спаси човечеството“, заяви професорът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно