Археолози открили митичния храм на Мелкарт

20797
Археолози открили митичния храм на Мелкарт
Снимка: Archeologo / CC BY-SA 3.0

Изследователи от Университета в Севиля, възможно, са успели да локализират дълго търсените руини на храма на финикийския бог Мелкарт, който местните наричат Херкулес Гадитано.

Става дума за монументална структура в Кадиския залив край югозападния бряг на Иберийския полуостров, която е служила като място за поклонение в древни времена и след това е била изгубена за дълги столетия. Откритието е направено благодарение на система от лазерни далекомери – лидари – и цифрово моделиране на околността, пише испанският вестник El País.

Топ 10 на най-важните археологически находки за 2021 г.

Списание Archaeology е публикувало списък с най-значимите събития в света на археологията за тази година. Златният град Селище, кое...

Мелкарт е един от най-почитаните във финикийската митология богове като покровител на мореплаването и на град Тир и Тирското царство. От древните гърци той е бил отъждествяван с Херакъл. Смята се, че Херакъл Тирски, както го нарича Херодот, е бил погребан в Испания, а храмът в негова чест е бил издигнат от цар Хирам. В други хроники може да се намерят и препратки към посещението на този храм от Юлий Цезар, който горчиво плакал пред изображение на Александър Велики, и от картагенския завоевател Ханибал, дошъл да отбележи успеха на своя военна кампания.

Рикардо Белисон от Университета в Севиля смята, че руините на тази монументална структура трябва да се търсят в устието на плиткия канал Санкти Петри, разположен между градовете Чиклана де ла Фронтера и Сан Фернандо в Андалусия.

Сега над блатистия канал се издига малък остров и повече от два века тук водолази са правили важни археологически находки, които сега могат да се видят в музея на Кадис, например мраморни и бронзови скулптури на римски императори и различни статуетки от финикийския период. Храмът трябвало да се търси някъде наблизо.

Благодарение на безплатен софтуер, който позволява цифрово моделиране на местността, Белисон успял да идентифицира точната правоъгълна област с размери 300 x 150 м, където според него трябва да се намират руините на самия храм.

Археолози откриха скелет на разпънат мъж от епохата на Древния Рим

Британски археолози за първи път са открили скелет на разпнат човек, живял през III-IV век. За това съобщава изследователската компания...

Тази правоъгълна структура, както и островът, на който някога се е намирала, съответстват на древните описания, но сега те се намират на 3-5 метра под водата. Според хрониките до този комплекс можело да стигне, минавайки покрай две колони, фронтисписът на самата сграда изобразявал подвизите на Херкулес, а вътре горял вечен огън. Храмовата област е била отделена от сегашния нос Бокерон от малък канал, а също така имало вътрешно пристанище и док на юг от храма, които също били идентифицирани чрез моделиране на древното крайбрежие на Кадис.

Новата хипотеза за местоположението на храма е в съответствие с различни находки и предположения, направени през ХХ век, но остават и няколко алтернативни хипотези, посочващи други вероятни местоположения. В хода на предстоящите археологически проучвания и подводни изследвания се предвижда тези изводи да бъдат потвърдени или опровергани.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

Голямо земетресение: САЩ чакат част от разлома Сан Андреас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно