Археолози разкриха една от тайните на древните жители на Паленке

21315
Археолози разкриха една от тайните на древните жители на Паленке
Снимка: iStock

Археолозите в Мексико са използвали много фино сито, за да отсеят седиментите от дъното на жертвен кладенец в мистериозния древен град Паленке. Изследването е помогнало да се определи какво точно са принесли в жертва на боговете представителите на маите, става ясно от съобщение на сайта на Националния институт по антропология и история (INAH). Паленке се намира в щата Чиапас. Смята се, че е бил столицата на кралството Бакул и бил основан през III век от н.е., но основните сгради в него датират от VII и VIII век. Крахът на Паленке е бил през IX век, но причината не е установена.

Градът е пълен с тайни и е известен със своите барелефи и резбовани плочи, каквито не са откривани на друго място. Като част от новия проект археолозите са проучили стотици животински останки, семена, дървени въглища, черупки и други материали, открити на дъното на ритуалния кладенец.

Както пояснява участникът в проекта Карлос Мигел Варела Шерер, всички тези неща са били жертвени приношения на боговете. Техният анализ е позволил не само да се определи какво точно маите са принасяли в жертва на своите покровители, но и установил голямо разнообразие от жертвени предмети. Освен това станало ясно, че маите са провеждали религиозни празненства.

Откриха най-древния фрагмент от свещения календар на маите

Тези празненства са се състояли в двореца, където е бил разположен и жертвеният кладенец. Този дворец се счита за най-сложната и най-голямата сграда в града. Той е бил едновременно и храм, и административен център, в който се провеждали срещи на най-високо ниво, приемали се посланици от други кралства и се решавали различни политически въпроси.

За да получат образци, учените изградили сложна структура. Дънните наноси били изведени от кладенеца до потока, където били монтирани две опори и поставено сито. Самите проби били подбрани ръчно след пресяването.

Упоритата работа дала резултати. Установено било, че в жертвения кладенец са се намирали останките на 17 различни вида. Освен това 58 процента от останките принадлежали на различни риби, 19 процента - на мекотели, 11 процента - на ракообразни, пет процента - на птици, четири процента - на влечуги и три процента - на бозайници. Те вече са идентифицирани.

Съдейки по анализа, маите в Паленке са принасяли в жертва на боговете миди, охлюви, сладководни раци, бял костур, пъдпъдъци, костенурки, броненосци, домашни кучета, елени и др. С други думи, жителите на древния град са използвали местните ресурси за религиозни приношения, тоест всичко, което са могли да получат на място. При изучаване на жертвоприношения в други градове на маите учените многократно са откривали предмети, които са били донасяни от много отдалечени региони.

ВИЖТЕ ОЩЕ: "Атлантида" от легендите на маите е открита в кратера на вулкан

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com