Археолози са зашеметени от инженерно откритие в Петра (ВИДЕО)

42749
Археолози са зашеметени от инженерно откритие в Петра (ВИДЕО)
Снимка: ChiemSeherin / Pixabay

Петра е известен археологически обект, разположен в пустинята в югозападната част на Йордан и заобиколен от скалисти пустинни каньони и планини.

Някога той е бил оживен център на политика, култура и икономика и е бил една от най-важните древни точки в региона (ако не и най-важната), където търговците спирали по време на своите пътешествия.

Районът е бил заселен поне от 7000 г. пр.н.е., а останките от отминалата епоха са разпръснати из прашните му равнини. А когато през IV в Петра се преселват набатеите - полуномадски семитски народ, - градът достига пълния си разцвет. Но това, което най-силно поразява изследователите, е водопроводната и канализационната система на града, пише Express.

„Петра е процъфтявала благодарение на умението на набатеите да управляват оскъдния воден ресурс. Набатейската система за съхранение и напояване е била невероятно чудо на инженерната мисъл, сложна мрежа от цистерни, язовири и канали, използваща вода от пустинни извори и 10-сантиметрови годишни валежи за поддържане целогодишно водоснабдяване", разказват учените.

Петра се намира на климатично неблагоприятно място. Издълбан в тесен каньон, наречен Ел Сик, пустинният пейзаж обгръща зданията и температурите често достигат 42°C или повече, без източник на вода наблизо. Но се смята, че Петра е имала население от 30 000 души в разцвета си, независимо че местните водни ресурси са били достатъчни само за 2000 до 3000 души.

Както отбеляза геологът Томас Парадайз от университета в Арканзас, през XXI век би ни било доста трудно да създадем град, който да бъде толкова устойчив.

„Това, че са успели да променят ландшафта в съответствие със своите отребности, е доказателство за устойчивостта на набатеите и тяхната изобретателност“, добавят учените.

Системата, създадена от набатеите, започва от върха на хълмовете, където десетки резервоари, осеяни около градския пейзаж, улавят и съхраняват всяка капка зимен дъжд.

На най-високото място в долината е поставена цистерна, която е можела да събира вода от цялата площ на върха, стичаща се в Петра през огромно преплитане на канали. На местата, където трябва да е текла водата, учените са открили счупени теракотени тръби. Те са много подобни на същите теракотени тръби, които използваме по цялата планета две хиляди години по-късно.

Изследването на водоснабдителната система е установило, че тя е осигурявала на Петра 45 милиона литра вода на ден - достатъчно, за да задоволи всички битови и селскостопански нужди на града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

В САЩ ще строят най-големия самолет в света

НЛО всъщност са НПО: неидентифицираните обекти обичат водата повече от въздуха

Ловците събирачи платили за земеделието с чума и гонорея

Новозеландец се татуира като Ледения Йоци, за да разреши мистерията му (ВИДЕО)

Кръв от пъпната връв е възможно да лекува рак на кръвта

Отдавна изгубен потънал остров край Бразилия е пълен със скъпоценни минерали

Откриха ген, който предпазва мъже от тежък COVID-19

Учени предлагат да ядем змийско: Как месото от питон може да ни влезе в менюто

„Култ към кървавото огледало“ е в основата на една от първите империи в историята

Открита е уникалната инсталация, разработена от Айнщайн за единствения му експеримент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...