Астрологът на Третия райх

8937
Астрологът на Третия райх
Снимка: Bundesarchiv / CC BY-SA 3.0 de

Астрологът на Третия райх Карл Ернст Крафт предсказва опит за покушение срещу Адолф Хитлер през 1939 г., но приключва дните си в концентрационния лагер Бухенвалд, без да е противник на нацисткия режим. Като консултант по икономически въпроси Крафт учел астрология и графология. Той е първият, който използвал статистически методи в астрологичните изследвания.

Карл Ернст Крафт е роден на 10 май 1900 г. в Базел. Дядо му Ернст (Улрих) построява хотел Krafft в центъра на Базел (сега е защитен от държавата архитектурен паметник), а също така е бил акционер в обувната фабрика Brothers Kraft във Фарнау, близо до Визентал. Бащата на Карл Крафт бил директор на пивоварната Cardinal, а майка му Анна била домакиня. От 1910 г. семейството живеело в Базел, а през 1925 г. се преместило в швейцарския кантон Во, в Копет, разположен на брега на Женевското езеро.

След завършване на училище Карл Крафт продължил обучение в Хуманистичната гимназия в Базел, от 1919 до 1924 г. изучавал математика, физика, химия и статистика в Женева и Лондон. През 1919 г., след смъртта на сестра му Анелиз семейството на Карл се насочило към окултизма и започнало да организира спиритични сеанси с призоваване на духове. В това нямало нищо изненадващо, такъв бил духът на времето и почти цяла Европа се занимавала с това. "Бащата" на Шерлок Холмс, сър Артър Конан Дойл, също практикувал нещо подобно.

Карл Ернст Крафт. Public Domain

Оттогава Карл Крафт започнал да се занимава активно с йога и астрология. В Женева той се срещнал с основателя на международното движение за суфизъм, индийския философ-суфист Хазрат Инаят Хан. От 1921 до 1923 г. Карл събирал данни за раждането и смъртта сред жителите на Женева, а след това свързвал тези статистически данни с астрологични таблици, като по-късно продължил тази работа в Базел. Статистик по професия и мистик по призвание, Крафт често, както се изразявал Пушкин, „проверявал алгебрата с хармония“. За да установи връзката между обстоятелствата при раждане и професията на човек, Крафт съставил 2800 хороскопа на музиканти. Когато родителите му разбрали, че синът им се занимава повече с астрологията, отколкото с науките, му отказали финансова помощ. През 1925 г. Карл започнал работа като книгопродавец в езотеричната книжарница Quo Vadis.

От 1926 до 1936 г Крафт работил като консултант по икономически въпроси, прилагайки астрологията на практика, от 1929 г. към последната се присъединила и графологията. Крафт бил подкрепян на швейцарския бизнесмен Оскар Гюл, който притежавал банка и универсален магазин в Цюрих, както и издателство Orell Füssli. Гюл ръководел бизнеса си единствено по съвет на Крафт. По-късно Карл започнал да консултира и други предприемачи, по-специално парижката търговска къща Printemps („Пролет“). През този период Крафт се занимавал с астробиология, изнасял лекции в Лозана и правел презентации в много германски градове. През май 1937 г. в Цюрих той се оженил за дъщерята на холандския бизнесмен Анна (Терезия) ван дер Копел.

Оракулът на Александър Македонски

Крафт бил вдъхновен от идеята за "Велика Германия", затова в края на 30-те години той и съпругата му се преместили от Швейцария в Германия. На 2 ноември 1939 г. Карл написал писмо до свой приятел, който служел с малък чин в щаба на Химлер. От писмото следвало, че според неговите астрологични изчисления животът на Хитлер бил в опасност от 7 до 10 ноември. И астрологът бил прав. На 8 ноември Хитлер изнесъл реч в мюнхенската бирария „Бюргербрюкелер“. Приключвайки речта си половин час по-рано от обикновено, фюрерът набързо си тръгнал, без да разговаря, както обикновено, със „старите бойци“. По време на изпълнението на химна охраната насила му проправила път към чакащата на входа автоколона. 13 минути след като фюрерът напуснал, в кръчмата се разнесла експлозия. „Това, че я напуснах по-рано от обикновено – казал тогава Хитлер, – е потвърждение, че Провидението иска да ми позволи да постигна целта си“.

Снимка: MiraCosic / Pixabay

Неуспешното покушение се оказало дело на 46-годишния Йохан Георг Елзер, Крафт бил арестуван като възможен съучастник в престъплението. Но арестът не попречил на този човек, който открито се възхищавал на нацистите, по-късно да се наеме за работа в Главното управление за имперска сигурност (РСХА), тъй като видял възможността да превърне астрологията в общопризната наука. Отдел VII наблюдавал всякакви ексцентрици, религиозни секти, астролози, окултисти, бивши масони и други подобни. Неговите служители вербували Крафт и по указание на Гьобелс го отвели в столицата на райха.

В Берлин Крафт се занимавал със съставянето на хороскопи на хора и събития. Той също така трябвало да се занимава и с тълкуване на пророчествата на Мишел Нострадамус, за да бъдат използвани за воденето на психологическа война и пропаганда. Британците от своя страна взели на служба емигриралия от Германия астролог Луис дьо Вол. Британците сгрешили, когато направили извод, че Крафт работи лично за фюрера. Карл мечтаел да срещне Хитлер, но това не се случило. Вилхелм Вулф в книгата си „Зодиак и свастика“ твърди, че Крафт „постигна кратки срещи с двама нацистки босове“ – д-р Ханс Франк, генерал-губернатор на Полша, и д-р Робърт Лай, ръководител на Трудовия фронт. Крафт се разочаровал от работата за Отдел VII и си намерил работа като преводач в правителствената информационна агенция Deutsches Nachrichtenbüro.

"Ще спим, където спят конете": Как САЩ изпратиха японците в концлагери

Подобно на стотици други астролози, Крафт бил арестуван на 12 юни 1941 г., месец след като Рудолф Хес отлетял за Англия. На върха се смятало, че Хес е получил зелена светлина за този полет благодарение на астрологична прогноза. Гестапо не успяло да намери такъв астролог, може би защото никой не бил правил такава прогноза. Почти всички астролози били освободени. Някои след седмица, други – месеци по-късно, но Крафт продължил да лежи в затвора и всички опити да го освободят били напразни. „Дори Химлер не посмя да направи това без одобрението на Хитлер“, свидетелства Вулф.

На 24 юни 1941 г. нацистите официално забранили всички окултни практики. В личен разговор райхсфюрерът Химлер казал на личния си астролог Вилхелм Вулф: „В Третия райх трябва да забраним астрологията. Не можем да позволим на астролозите да следват собствения си призив, освен на тези, които работят за нас. В една националсоциалистическа държава астрологията трябва да остане достояние на привилегировано малцинство. Тя не е за широките маси." Крафт, заедно с професора по философия от Бон Йоханес Мария Вервейен, продължили да работят и да съставят хороскопи на генералите. Завършената работа била прибирана от хора на Розенберг.

Порталът на концентрационния лагер Бухенвалд. Снимка: Chiode / CC BY-SA 4.0

В затвора Крафт показал признаци на изтощение на нервната система и през есента на 1942 г. го признали за нетрудоспособен, а през пролетта на следващата година се разболял от тиф.

Крафт още не се бил изправил окончателно на крака, когато бил изпратен в концентрационен лагер в Ораниенбург. На 27 ноември 1944 г. Карл Крафт бил преместен в концлагера Бухенвалд, където починал на 8 януари 1945 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно