Оракулът на Александър Македонски

39708
Оракулът на Александър Македонски
Снимка: Jean-Simon Berthélemy / Public Domain

Аристандър Телмески е мъдрец и гадател, съвременник на Филип II и Александър Велики. Автор на книги за тълкуване на различни неща и явления (сънища, знаци на природата и др.), които не са достигнали до нас, но са били добре познати в древността. Лукиан и Плиний Стари споменават неговия трактат „За чудесата“.

Аристандър бил родом от град Телмесос в Ликия, който бил известен като център на гадатели, свързани с култа към бог Аполон. Аристандър прекарал известно време в Македония и бил близък първо с македонския цар Филип II, а след това и със сина му Александър Велики. Очевидно той е заемал длъжността придворен гадател. Аристандър придружавал Александър Велики по време на великите му походи на Изток.

Гадателят бил изключително известен - елинистичните автори свързват толкова много интерпретации с името му, че това показва, че по-младите му съвременници вече виждали в него почти легендарна личност. Много древни автори се позовават на Аристандър Телмес, включително Ариан, Диодор Сицилийски, Квинт Курций Руф, Плиний Стари, Плутарх, Лукиан, Артемидор, Елиан и др.

Ариан пише в „Анабазисът на Александър“, че „хората на Телмесос са в състояние да тълкуват божествени знаци, а мъжете, жените и децата наследяват дарбата за гадаене от тях в семейството“. Според Ариан Аристандър предсказал, че делата на Александър Велики ще се прославят от видни поети много векове след смъртта му. Така той изтълкувал случка със статуята на Орфей в Пиерида, която започнала да се облива в пот: когато „едни гадатели предсказваха едно, други - друго; Аристандър, телмесиеца, също гадател, каза на Александър: „Дерзай; това знамение означава, че на поети епични и лирични, а също и на изпълнителите на техните произведения, предстои голяма работа: да създадат произведения, в които да възпяват Александър и неговите дела.“

Александър Велики в гробницата на Кир Велики. Pierre-Henri de Valenciennes / Public Domain

Аристандър бил един от най-големите тълкуватели на сънища на древността. Едно от първите тълкувания на неговите сънища се отнася до раждането на Александър Велики. Когато Филип II, известно време след сватбата, сънувал, че запечатва утробата на съпругата си Олимпия с печат, върху който бил издълбан лъв, „всички гадатели изтълкуваха този сън в смисъл, че Филип трябва строго да пази съпружеските си права, но Аристандър Телмески каза, че Олимпия е бременна, защото нищо празно не бива запечатано, и че тя е бременна със син, който ще притежава смел, лъвски характер“.

Откриха нова причина за смъртта на Александър Македонски

Александър Велики, подобно на баща си, слушал с голямо внимание съветите на Аристандър, който бил в свитата му по време на военните походи. Освен всичко друго, Аристандър Телмески предсказал, че град Тир, обсаден от армията на Александър Велики, ще бъде превзет, като по такъв начин изтълкувал сънищата на пълководеца, който първо сънувал Херкулес, а след това - и бягащ сатир, който успял да хване (това било преведено като „твоят Тир“ - от σά (твой) и Tυρος (Тир)). Що се отнася до тълкуването на втория сън, Плутарх не посочва името на Аристандър, а събирателно споменава „прорицатели“. Това, че тълкуванието принадлежало на мъдреца от Телмес, било написано от Артемидор Далдиански, който смятал Аристандър за „най-добрия от съногадателите“.

Аристандър посочил и благоприятния изход в битката с персите при Гавгамела. Точно преди да започне атаката на македонската конница, той "в бяла дреха и златен венец, галопиращ до царя, посочи орел, надвиснал над главата на Александър и летящ право към враговете. Всички, които го видяха, бяха вдъхновени. Воините се насърчаваха взаимно и фалангата, следвайки конницата, се втурна към врага".

Битката при Гавгамела. Jan Brueghel the Elder / Public Domain

Артемидор също пише, че Аристандър Телмески, подобно на някои други древни тълкуватели, обяснявал тайния смисъл на анаграмата в предговорите към своите книги, но самият той предпочитал да не го използва. Случаят с тълкуването на съня на Александър Македонски за сатира се счита от Артемидор за „изключително забавна“, макар и „успешна“ интерпретация. Артемидор цитира други тълкувания на сънища, дадени от Аристандър в неговите книги, които смята за най-верни и правилни. По-специално това се отнася за тълкуването на различни сънища за зъби:

„Горните зъби показват най-скъпите и важни членове на семейството на сънуващия, а долните зъби показват по-малките. В крайна сметка човек трябва да приеме, че устата е къщата, а зъбите са близките. Зъбите вдясно означават мъже, а тези отляво - жени, освен в някои редки случаи.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com