Билките срещу COVID-19. Какви средства срещу коронавирус се правят от растения

24977
Билките срещу COVID-19. Какви средства срещу коронавирус се правят от растения
Снимка: iStock

Ефектите на растителните екстракти върху COVID-19 се изучават активно в света. РИА Новости разказва какви естествени вещества се считат за превантивни и терапевтични средства.

Малките помощници

В биологичноактивните добавки (БАД) обикновено влизат природни имуностимулатори, отслабващи въздействието на вируса в организма. В резултат заболяването протича по-леко. Но има и такива природни вещества, които директно убиват вирусите, включително SARS-CoV-2. За тях не се изискват допълнителни изследвания за безопасност, тъй като са добре известни. 

„Биологичноактивните добавки в ранния стадий на инфекцията помагат да се справим с вируса. В същото време по принцип не може да има специални – конкретно такива срещу коронавируса - обяснява Анча Баранова, професор в Школата по системна биология към американския университет Джордж Мейсън. – Много са растенията, които съдържат вещества, убиващи коронавируса. Можете да ги вземете, да ги смесите в различни комбинации и да регистрирате хранителни добавки. Тук всичко зависи от пропорциите."

Наскоро руски военни учени обявиха създаването на биоактивна добавка, която 16 пъти намалява концентрацията на коронавирус в пациента.

Изследователи от 27-и научен център на Министерството на отбраната на Русия са разработили хранителна добавка "КовБАД", която е в състояние да намали наполовина вирусния товар в носоглътката на болен човек още на втория ден от употребата и 16 пъти - на шестия ден. Това съобщил в интервю за в. "Красная звезда" началникът на силите за радиационна, химическа и биологична отбрана генерал-лейтенант Игор Кирилов.

"КовБАД" включва екстракт от арония, ехинацея, фукоидан (полизахарид, който се съдържа в кафявите водорасли и в организма на някои бодлокожи), хидролизат от тихоокеански калмари и други вещества от естествен произход, които подобряват антивирусната защита. Лекарството вече е получило удостоверение за държавна регистрация.

Природни вещества срещу COVID-19

Ефективността на много биоактивни вещества срещу коронавируса е потвърдена от клинични проучвания.

Повечето от изследванията са посветени на кверцетина - естествено съединение от групата на флавоноидите. Намира се в лук, червено грозде, мед, цитрусови плодове и други зеленчуци и плодове. Особено богати на него са зеленият чай и боровинките. Това вещество съдържа антиоксидантни, противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства, предотвратява разрушаването на клетъчните мембрани от свободните радикали и е в състояние да увеличи вътреклетъчната концентрация на цинк - микрокомпонент, който потиска репликацията на РНК вируса.

Тези цветя, които се срещат във всяка градина, лекуват

Малко хора знаят, че градинските цветя могат да се използват в медицината и козметологията  и имат редица полезни приложения освен...

Кверцетинът е бил тестван в Саудитска Арабия и е препоръчан за превенция и лечение на леки ранни симптоми на COVID-19. Примерът на саудитците бил последван в Италия, Турция, Пакистан и Тунис.

Флавоноидните молекули се насочват към основните вирусни протеини и мембранния рецептор ACE2, който коронавирусът използва за проникване в клетките. Изследванията показали, че флавоноидите астрагалин и кемпферол свързват двата основни ензима на вируса 3CLpro и PLpro дори по-силно от антивирусното лекарство ремдесивир. Физетинът, изорамнетинът и кемпферолът блокират S-протеина на вируса, докато кверцетинът и кемпферолът също потискат RdRp полимеразата, необходима на вируса за репликация на РНК.

Не по-малко надежди се възлагат на артемизинина - биоактивно съединение, съдържащо се в едногодишния пелин Artemisia annua. С него вече се лекуват малария и някои вирусни инфекции. Безопасността му за хората е доказана.

Растителни препарати

Средства срещу COVID-19 се търсят и сред отдавна регистрирани препарати с растителен произход. През февруари 2021 г. британски учени Нотингамския университет, заедно с техни колеги от Китайския селскостопански университет, са установили, че тапсигаргинът от екстракт на растението Thapsia garganica е ефективен срещу SARS-CoV-2.

Народни рецепти при кашлица и възпалено гърло

Въпреки голямото разнообразие от фармакологични методи за справяне с възпалено гърло и кашлица, традиционните народни средства не губят...

Thapsia garganica. Снимка: Ferdinand Bauer / Public Domain

Този препарат е използван срещу три основни типа респираторни инфекции при хора: групата на "простудните" коронавируси, респираторно-синцитиален вирус (RSV) и грип тип А. Лабораторни изследвания в клетъчни култури и животни демонстрирли, че тапсигаргин е полезен при профилактика и лечение. Той предотвратява репликирането на SARS-CoV-2 в клетките поне за два дни дори след еднократен прием.

В ново изследване учените са направили извод, че тапсигаргин е не по-малко ефективен срещу алфа-, бета- и делта-вариантите на SARS-CoV-2. Освен това, твърдят авторите, може да се използва като комплексен препарат едновременно срещу няколко инфекции, такива като грип, COVID-19 и RSV. Освен това много малки дози понякога са достатъчни за пълно унищожаване на вируса.

Биолози от Мичиганския университет, след като изследвали в клетъчни култури въздействието на 1400 лекарства и хранителни добавки, одобрени от Американската администрация по храните и лекарствата, идентифицирали 17 потенциално ефективни съединения, сред които известната хранителна добавка лактоферин - протеин, получаван от краве мляко.

"Лактоферинът потиска разпространението на SARS-CoV-2 във всички клетъчни модели по няколко начина. Той предотвратява прикрепването на вируса към хепаран сулфат (чиито молекули се намират вътре в клетката) и засилва производството на интерферони", посочват авторите на изследването. Препаратът като лекарство срещу COVID-19 преминава клинични изпитания в Египет и Италия.

Зеленчуци, плодове и други продукти

6-те най-опасни народни метода за лечение, които вероятно сте правили и вие без да подозирате

Много хора предпочитат да потърсят лек за болежките си в интернет или чрез познати, които ще им препоръчат някоя народна рецепта, вмест...

Наскоро немски учени са изяснили, че сокът от нар, от арония и зеленият чай помагат при грип и SARS-CoV-2. Растителните полифеноли, включително флавоноидите в тези напитки, потискат коронавируса, но само в началния стадий, когато инфекцията все още е в носоглътката. За профилактика се препоръчва изплакването на устата и гърлото с тези сокове и чай.

Снимка: Vinzenz Lorenz M /Pixabay

Италиански учени са демонстрирали, че биоактивните вещества, съдържащи се в екстракта от кора на нар - преди всичко полифенолите пуникалагин и теафлавин, - отслабват взаимодействието между S-протеина на коронавируса и клетъчния рецептор ACE2, а също така потискат активността на основната протеаза на SARS- CoV-2 - 3CLpro, която е необходима на вируса за репликация и оцеляване в организма. Това потвърдили биолози от Босна и Херцеговина и Сърбия.

Размножаването на вируса се възпрепятства също от куркумина в корена на куркумата и катехините, които се съдържат в големи количества в зеления и белия чай, черния шоколад и много плодове. А също и от кемпферол (съдържа се в шипките, семената от кимион, копър, женско биле, боб и чай), нарингенин (полифенол, на който са богати цитрусовите плодове и доматите), дихидрокверцетин (биофлавоноид от екстракт от сибирска лиственица).

Официалният бюлетин за биологичноактивни добавки на Националния институт по здравеопазване (NIH) споменава андрографис, ехинацея, бъз и женшен като потенциално ефективни растения срещу коронавирус.

5 народни лека, които всъщност са опасни за здравето

Някои традиционни методи на лечение могат да причинят непоправима вреда на организма. От поколение на поколение, в продължение на веков...

Андрографис, или индийска ехинацея (Andrographis paniculata) е билка, произхождаща от субтропиците на Югоизточна Азия. Използва се в традиционната аюрведична, китайска и тайландска медицина при настинки, грип и други инфекции на дихателните пътища. Има изследвания, потвърждаващи потенциалната ефективност рещу SARS-CoV-2. Клиничните изпитания са провеждани в Тайланд и Грузия.

Ехинацеята е многогодишно растение, подобно на лайка, само с цветни венчелистчета. Среща се в Северна Америка и Европа. Нейният екстракт много често присъства в хранителни добавки, въпреки че активните съставки не са напълно определени. Тя има антиоксидантни и антибактериални свойства, стимулира естествените клетки убийци (Т-клетките), предотвратява свързването на вируса с клетките гостоприемници, а също така отслабва възпалението чрез потискане на възпалителните цитокини. Според предварителния анализ препаратите на основата на ехинацея инактивират SARS-CoV-2. Организирани са клинични изпитвания в Испания, Иран и България.

Бъзът може да действа като антиоксидант, да намали възпалението и да се бори с вирусите“, се казва в бюлетина на NIH. Бъзът съдържа много биологичноактивни вещества, включително антоцианини, флавоноли и фенолни киселини.

Снимка: iStock/Guliver

Предклиничните тестове с животни са показали, че тези растения помагат за предотвратяване на инфекции на горните дихателни пътища, като предотвратяват свързването на вирусите с клетките и стимулират имунната система. Как обаче всичко това ще подейства на пациенти с COVID-19, не е известно.

Народна медицина

Какво пропускате да приемате в сезона на грипа?

В сезона на грипа е широкоразпространен приемът на витамини, имуностимуланти, чайове и билкови отвари. Известна и доказана е ползата им...

Женшенът е едно от малкото растения за традиционната източна медицина, което е добре известно в западния свят. В Югоизточна Азия, особено в Китай, от самото начало на пандемията залагат на фитотерапията. Националната комисия по здравеопазване в Китай е разрешила използването на билкови народни препарати в комбинация със западна медицина за пациенти с COVID-19 и е издала няколко насоки за лечението с билки.

Статия, подготвена от учени от Китай, Бангладеш, Малайзия и САЩ, потвърждава ефективността на традиционните китайски и аюрведични средства срещу коронавируса. Но всичко това са само малки помощници.

„Сега биоактивни добавки се регистрират в много страни. В Китай това са известни китайски билкови смеси, които са на хиляди години. Тествани са срещу коронавирус и също работят, тоест те са в плюс. Но никой не казва, че те спасяват от COVID-19“, подчертава професор Баранова.

„Няма изследвания, които да доказват, че която и да е хранителна добавка може да предотврати COVID-19 или значително да облекчи заболяването“, признават в уебсайта на NIH.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно