Биполярно разстройство – модна диагноза или болест на талантливите

66441
Биполярно разстройство – модна диагноза или болест на талантливите
Снимка: Getty Images/Guliver

В средата на април Марая Кери призна, че 17 години е живяла с биполярно разстройство и е крила диагнозата си. Кери се страхувала, че това може да попречи на кариерата ѝ. Биполярното разстройство се среща често и колкото повече се знае за него в обществото, толкова по-добре.

Заболяване или поредната модерна диагноза?

Съвсем не. Биполярното афективно разстройство (БАР) се отнася към психическите разстройства. От него страдат 1-3% от хората, но не може да се говори за „мода“. През последните години се говори за него, заради все по-голямата информираност за психическите заболявания и падането на стигмата, като печат за нещо лошо и позорно. Затова сега много обикновени хора и знаменитости разказват за своите проблеми.

БАР е болест, която предизвиква полярни нарушения в настроението – депресии, мания и хипомания. Това се отразява на активността на човека (по време на депресия хората трудно изпълняват всекидневните си задачи). При това човек понякога не осъзнава колко силно емоционалната му нестабилност влияе на живота му и този на близките му, отрича проблема и не иска да се лекува.

В периоди на мания човек е щастлив и се чувства вдъхновен. Той прелива от енергия и идеи, емоциите го изпълват, струва му се, че може да свърши много неща едновременно и сякаш няма нужда от сън. Той може да работи две денонощия без сън, да говори много бързо и несвързано, да извършва рисковани действия, да купува всичко, което му харесва в магазина (това се нарича пристъп на неумерен шопохолизъм), да встъпва в безразборни сексуални връзки, да се дразни лесно и да се държи агресивно.

Седмична прогноза за времето за 7-13 май

В началото на следващата седмица времето ще е неустойчиво. В понеделник ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, значителна...

В период на депресия човек може да изпитва потиснатост, раздразнителност, чувство на вина или изобщо да не изпитва особени чувства. Тогава му е трудно да се концентрира, да обмисля планове, да помни намеренията и обещанията си. Понякога тези симптоми карат хората да си останат у дома, както и да се отказват от общуване с близките си. В такива периоди се понижава либидото, а при някои възникват и мисли за самоубийство.

Има ли общо с шизофренията?

Не. За разлика от шизофренията личността на човек с биполярно разстройство остава неизменна. Това се забелязва в периоди на интермисия – състоянието между периодите на мания и депресия. По-рано биполярното разстройство се е наричало маниакално-депресивна психоза, а клиническата психология и психиатрия често са свързвали психозата (състояние, когато се нарушава възприятието и на човек му е трудно да разбере кое е реално и кое не) с шизофренията.

Сега това е в миналото, но и днес на хората с биполярно разстройство, които в периоди на мания или депресия имат психотични симптоми, като например – халюцинации, погрешно се поставя диагнозата шизофрения.

Защо толкова известни хора страдат биполярно разстройство? Как талантът е свързан с тази диагноза?

Откриха коя е най-смъртоносната кръвна група

Японски учени стигнаха до извода, че нулевата кръвна група е свързана с три пъти повишен риск от смъртност при тежки травми, в сравнени...

Сред хората, страдащи от биполярно разстройство, наистина има много талантливи художници, писатели, музиканти и учени, но специалистите не са установили причинно-следствена връзка между творческите дейности и заболяването.

Хората с БАР често приемат периода на мания като възможност да създадат, измислят нещо ново, тъй като усещат прилив на сили и са способни да преодолеят много, за да постигнат целите си.

В своята книга клиничният психолог Кей Джеймисън разказва колко трудно се е отказала от това:

„Приятелите и близките ми се надяваха, че ще стана „нормална“, ще съм благодарна за лечението и с лекота ще приема нормалните часове сън и ниво на енергия. Но ако сте ходили под звездите и сте протягали ръце към пръстените на планетите, ако сте свикнали да спите 4-5 часа в денонощието, а сега са ви нужни осем, ако преди сте могли да бодърствате няколко нощи подред, а сега не – да се вредите в ритъма на обикновените смъртни съвсем не е лесна задача. Колкото и да е комфортен за останалите, за вас този живот е непривичен, пълен с ограничения, много по-малко продуктивна и безумно скучен“.

Еуфорията, периодите на продуктивна работа, творческото вдъхновение – много е трудно да се откажеш от тях и да ги замениш с лекарства и психотерапия. След периодите на подем винаги следват емоционална катастрофа, проблеми в отношенията и финансови трудности.

45 българки в битка за научните награди "За жените в науката"

Изтече срокът за кандидатстване за ежегодния научен конкурс на ЮНЕСКО и L’Oreal "За жените в науката". Конкурсът се провежда за 8...

Лекува ли се?

Биполярното разстройство е хронично заболяване и не може да се излекува, но продължителната и непрекъсната терапия помага на много хора, дори с тежки форми на болестта, да контролират промените в настроението и другите симптоми.

Хубаво е да се изучат и разпознават признаците на манията и депресия. Често лекарите назначават редовни физически упражнения, както и съвети за подобряването на съня и храненето.

Психотерапията също може да е от полза. Лекарите преценяват и какви лекарствени средства да се предпишат. В някои случаи се стига и до прилагането на антидепресанти, пише meduza.io.

Превод: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

Голямо земетресение: САЩ чакат част от разлома Сан Андреас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно