Чаша добро вино на ден се оказа вредна за здравето

25482
Чаша добро вино на ден се оказа вредна за здравето
Снимка: iStock

Някои лекари казват, че чаша добро вино всеки ден може да бъде полезна за сърцето и да удължи живота. Но международен екип от изследователи твърди, че това не е така. 

Въпреки че злоупотребата с алкохол безспорно е вредна за човешкото здраве, не е необичайно да чуете твърдения, че ежедневното пиене на чаша хубаво вино или бира всеки ден има положителен ефект върху здравето на сърцето и продължителността на живота.

Освен това всеки опит за научна оценка на подобни ползи се сблъсква с проблеми: независимо че леката употреба може да донесе определена полза, алкохолът също нанася вреда, като в най-добрия случай нулира положителния ефект.

Лекар: Не само алкохолът, но и тези напитки сгъстяват кръвта

За да установят най-накрая дали пиенето на малки количества алкохол е полезно за здравето, екип учени от Канада и Великобритания са анализирали данни от 107 научни статии, които оценяват връзката между консумацията на алкохол и смъртността. В тези изследвания са участвали почти пет милиона души от различни страни, мъже и жени от различни националности, религии и социален статус.

Анализирайки проведените изследвания, учените се сблъскали с много неточности и пристрастия, допуснати от колеги. По-специално те често записвали бившите пиячи в същата категория като заклетите трезвеници, макар че при тези, които са спрели да пият поради здравословни проблеми, рискът от ранна смърт е с 22% по-висок, отколкото при тези, които са се въздържали през целия живот.

След коригиране на данните изследователите установили, че нито при пиещите от време на време (около чаша вино на всеки две седмици), нито при пиещите една или две чаши на ден рискът от ранна смърт е по-нисък в сравнение с непиещите. А за тези, които си позволяват около три чаши вино на ден, то, напротив, се увеличава значително.

Учени изясниха защо не всички страдат от махмурлук

Освен това жените страдали повече от мъжете: например, когато пият повече от четири чаши вино дневно, вероятността от ранна смърт се увеличава минимум с 60 процента, а при мъжете – само с 35.

По думите на изследователите пиенето на две или по-малко напитки седмично вероятно няма да донесе на организма нито вреда, нито полза, при три до шест напитки се повишава рискът от развитие на няколко вида онкологични заболявания, включително рак на млечната жлеза и на дебелото черво, а при седем и повече напитки нараства рискът от сърдечни проблеми и инсулт. С други думи, колкото по-малко, толкова по-добре.

Изследването е публикувано в списание JAMA Network Open.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com