Човечеството трябва да бъде готово за следващата смъртоносна грипна пандемия*

12000
Човечеството трябва да бъде готово за следващата смъртоносна грипна пандемия*

Според експертите е неизбежно. Когато следващата пандемия от грип стане факт, твърдят те, това ще се отрази на цялото човечество и на всичко останало, което се случва по света днес.

Както повечето хора, вероятно не сте се замисляли за това. В крайна сметка, човешката пирода е такава - избягва хипотетични спенарии докато не се превърнат в реалност. Такъв е случаят със смъртоносната грипна пандемия. И когато тя дойде, ще засегне всеки човек на Земята.

Пандемичният грип е аполитичен и не подбира между бедни и богати. Географските граници са безсмислени и той може да обиколи света за часове. По отношение на ефекта му върху човечеството, може да се сравни само в климатичните промени. 

Когато повечето хора чуят "грип", обикновено се сещат за сезонния грип. Несъмнено, и той може да бъде смъртоносен, особено за децата и възрастните хора, както и за онези с отслабена имунна система. За повечето хора обаче, вирусът на сезонния грип, който мутира по малко всяка година, не е особено опасен, тъй като имунните ни системи вероятно вече са го срещали и знаят как да се борят с него. Това се нарича вроден имунитет и почти всичко го имаме в някаква степен.

Пандемичният грип обаче е друго животно и е важно разликата да бъде разбрана. Той се разпространява много лесно из целия свят. За разлика от сезонния грип, пандемичният възниква, когато се появи абсолютно нов вирус. Този тип вирус може да произлезе от животни или в резултат на серия от драматични мутации на вече циркулиращи вируси.

При всички положения, резултатът ще е нещо, което човечеството досега не е виждало - патоген, който лесно се предава от болен на здрав човек на фона на имунната ни система, която не е подготвена по никакъв начин да се справи с болестта.

Единствената ни надежда

При пандемичния грип не можем да разчитаме единствено а собствените си тела да отблъснат опасността. Единствената реалистична надежда е човечеството да успее да разработи бързо и ефективно ваксина.

Според експертите, ако учените успеят да разработят ваксина 24 седмици по-бързо, отколкото това се случва в момента, резултатът ще промени човешката история. 24 седмици по-бързо може да означава разлика между 20 000 загинали в следващата грипна пандемия и над 20 млн. загинали.

Само през XX век човечеството се сблъска с няколко грипни пандемии.

Испанският грип от 1918 г. е безпрецедентна катастрофа. Най-оптимистичните цифри сочат, че по време на пандемията са заболели между 20% и 40% от световното население, а над 50 млн. души са загинали. Някои умирали в същия ден, когато се разболеели, а други - след няколко дни вследствие на усложнения от грипа.

4 години по-късно - Азиатският грип от 1958 г. и 1959 г., взима 2 млн. жертви по целия свят.

В началото на 1968 г. пък се разразява Хонконгският грип. До септември той е обиколил света и взима 1 млн. жертви.

Закъсняваме

За последните 100 години, естествено, човечеството се е развило и се е научило да бъде по-подготвено. Медицината напредна, патогените биват идентифицирани по-бързо и лечението на много болести днес е по-успешно.

Също така, учените днес разработват ваксини много по-бързо, отколкото преди. Разработката на ваксината срещу коремен тиф например отнема изключително много време. Тя е тествата през 1896 г., но е развита под безопасна и ефективна форма едва 100 години по-късно - през 1994 г. След това обаче бяха нужни по-малко - 12 години, за разработката на ваксина срещу Ебола (от 2003 г. до 2015 г.). Миналата седмица пък учените обявиха, че се намират във втора фаза на изпитателния период за ваксината срещу Зика, работата по която започна през август и трябва да приключи с действаща ваксина до 2018 г.

24 седмици по-бързо?

Въпросът, който си задават много експерти обаче, е дали е възможно ваксина да бъде създадена и разпространена 24 седмици по-бързо - за 6, вместо за 30 седмици, за да бъдат спасени над 20 млн. души.

Макар медицината да напредва постоянно, начинът, по който човечеството разработва ваксини, е сравнително архаичен и не се е променил особено за последните 70 години. Разчита се основно на използването на кокоши яйца, които да копират вируса, което е прекалено бавен процес при мълниеносното разпространение на един евентуален пандемичен грип. Именно затова съкращаването на периода за разработване на ваксините с 24 седмици е от ключово значение.

Друг важен фактор са глобалните системи за засилване на наблюдението. Както ни беше напомнено с Ебола и Зика, инфекция някъде може да означава инфекция навсякъде. От момента, в който болен пациент прекрачи прага на болница, обратното броене започва.

Подобряване на системите за засилване на наблюдението означава болничните екипи по света да са достатъчно подготвени, за да разпознаят пациент, който не се вписва в стандартните медицински модели. След това трябва да има бърза и точна идентификация на вируса, взимане на генетичен материал и незабавно споделяне на информацията, така че експерти от цял свят да могат да започнат работа по новата ваксина. След като тя е готова, следва бързото й разпространение до всеки град на планетата.

СЗО: Вирусът зика е потенциално пандемичен

Световната здравна организация (СЗО) повиши нивото на тревога от разпространението на вируса зика, който генералният директор Маргарет ...

За да стане това реалност, ще е нужно безпрецедентно партньорство между отделните правителства. Ръка трябва да си подадат също така и публичният и частният сектор.

Експертите са категорични, че е напълно възможно пандемичен грип да се случи в рамките на нашия живот. Ако човечеството бъде подготвено обаче, той може да не е толкова смъртоносен като предшествениците му преди 50 или 100 години.

За учените е ясно, че появата на внезапни, неочаквани и локални огнища на инфекции е неизбежна. Както казва епидемиологът Лари Брилиант обаче (допринесъл към усилията за изкореняването на Дребната шарка), пандемиите са по избор.

---

* Авторът Санджай Гупта е неврохирург и автор на книги, печелил няколко пъти наградата "Еми" заради медийното отразяване на медицинската проблематика за CNN, както и здравен колумнист в списание Time.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно