Децата аутисти редуват сетивните си органи

107571
Децата аутисти редуват сетивните си органи
Снимка: Thinkstock

Децата аутисти не могат едновременно да възприемат слухова и визуална информация.

Може би именно тук се крият проблемите по време на обучението на тези деца и тяхната интеграция в обществото, смятат учени, ръководени от Марк Уолъс, от университета Вандербилт в Нешвил, САЩ, пише Journal of Neuroscience.

Айнщайн, Моцарт и други известни аутисти

Много известни личности са страдали от аутизъм, но мнозина са се справили с тази пречка в поведението си и са продължили развитието си ...

Този извод е направен след експеримент с участието на 32 деца със средно ниво на развитие и 32 надарени деца, страдащи от аутизъм. В рамките на експеримента учените помолили доброволците да изиграят няколко компютърни игри, които оценявали възможностите им да разпознават и запомнят звуци и картинки.

В една от игрите компютърът показвал изображение на екрана и издавал звук, и участниците в опита трябвало да определят, дали събития се случвали едновременно или не. Оказало се, че именно тази задача предизвикала най-големи затруднения при децата-аутисти.

Проследявайки работата на мозъка им, Уолъс и колегите му открили вероятната причина за това – скоростта на обработване на информацията в центъра на слуха и зрението при аутистите се различава драстично, което не позволява на мозъка да определи дали визуалните и звуковите събития се случват едновременно.

"Това прилича на гледане на филм с разминаващи се субтитри – това, което виждаме на екрана, не съвпада с това, което чуваме. Една от класическите представи за аутистите е дете, което си запушва ушите. Причината затова може да бъде фактът, че те се опитват да се преборят с този ефект, като редуват сетивните си органи”, смята Уолас.

Синя светлина ще огрее НХГ в подкрепа на децата-аутисти

Днес в 19.30 часа ще се проведе събитие по осветяването на Националната художествена галерия в синьо като символ на знанието относно въ...

„Влагаме невероятни усилия в борбата с аутизма, но нито една от предприетите мерки не се основава на данни от експерименти. Ако успеем да премахнем проблема с работата на тези органи в ранно детство, то може би ще имаме шанса за преодолеем пречките, които аутистите срещат при усвояването на езика и социалните норми”, казва ръководителят на научния екип Марк Уолъс.

Още интересни статии за психология, наука, отношения и семейство четете в сайта sroditeli.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com