X
 
 

Дивата природа изчезва, алармират учени

4870 3
photo of Дивата природа изчезва, алармират учени
Снимка: Pixabay
Последните зони на дива природа в света бързо изчезват и критично са необходими категорични международни консервационни цели. Това сочат резултати от изследванията на университета в Куинсленд, предаде БГНЕС.

Международен екип от учени наскоро направи картина на непокътнати океански екосистеми, допълвайки проект от 2016 г., който отчита оставащата по земята дива природа.

Учени откриха вирус, който се бори с рака

Новозеландски учени от Университета Отаго установиха, как откритият наскоро вирус Сенека-Вали /вирусът от долината Сенека или SVV/ се б...

Професор Джеймс Уотсън от Училището по земя и екологични науки заяви, че двете проучвания са предоставили първата пълна глобална картина за това колко малко дива природа е останала и изрази тревогата си от резултатите. "Преди един век само 15% от земната повърхност е била използвана от хората за посеви или отглеждане на добитък", каза той. "Днес повече от 77% от земята, с изключение на Антарктида, и 87% от океана са били променени от преките ефекти на човешката дейност", коментира експертът.

"Може да е трудно да се повярва, но между 1993 и 2009 г. зона от сухоземна дива природа, по-голяма от Индия - изумителните 3,3 милиона квадратни километра - е изгубена за населените места, земеделието, минното дело и други действия“. Става ясно, че и в океана единствените региони, които са свободни от промишлен риболов, замърсяване и корабоплаване, са почти изцяло ограничени до полярните региони.

Университетския изследовател Джеймс Алън посочва, че останалата дива природа в света може да бъде защитена единствено ако значението ѝ бъде признато в международната политика. "Някои зони на дива природа са защитени от националното законодателство, но в повечето държави тези области не са официално дефинирани, картографирани или защитени", коментира Алън.

Тайните на извънземните обсъждат международни учени в Хасково

"Контакт с извънземен разум – бъдещето на човечеството и смяна на парадигмата" е темата на международната конференция, посветена ...

"Няма нищо, което да налага на народите, индустрията, обществото или общностите да си дават сметка за дългосрочното опазване. Нуждаем се от незабавното установяване на смели цели за дива природа - конкретно тези, насочени към опазване на биологичното разнообразие, избягване на опасни климатични промени и постигане на устойчиво развитие", категоричен е Джеймс Алън.

Учените твърдят, че глобалната политика трябва да се превърне действия по места. "Една очевидна намеса, на която тези нации могат да дадат приоритет, е създаването на защитени територии по начин, който би забавил въздействието на индустриалната дейност върху общия пейзаж на сушата и в морето", каза проф. Уотсън. "Но трябва също така да спрем индустриалното развитие, за да защитим местния поминък, да създадем механизми, които дават възможност на частния сектор да защитава дивата природа и да стимулира разширяването на регионалните организации за управление на рибарството. Вече сме загубили толкова много, затова трябва да се възползваме от тази възможност, за да осигурим последната останала дива природа, преди тя да изчезне завинаги", посочва в заключение експертният доклад.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Диваците също изчезват от африка и азия, защото либералните комсомолци искат да населят Европа с тях.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 •  1 преди 4 месеца Профил на трол?
  Питомната природа също изчезва.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Основен проблем за природата и за бъдещето на човечеството е увеличаващото се човешко население.Така че най-важната мярка е ограничаване на раждаемостта сред някои народи.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално