Дивата природа изчезва, алармират учени

16342
Дивата природа изчезва, алармират учени
Снимка: Pixabay

Последните зони на дива природа в света бързо изчезват и критично са необходими категорични международни консервационни цели. Това сочат резултати от изследванията на университета в Куинсленд, предаде БГНЕС.

Международен екип от учени наскоро направи картина на непокътнати океански екосистеми, допълвайки проект от 2016 г., който отчита оставащата по земята дива природа.

Учени откриха вирус, който се бори с рака

Новозеландски учени от Университета Отаго установиха, как откритият наскоро вирус Сенека-Вали /вирусът от долината Сенека или SVV/ се б...

Професор Джеймс Уотсън от Училището по земя и екологични науки заяви, че двете проучвания са предоставили първата пълна глобална картина за това колко малко дива природа е останала и изрази тревогата си от резултатите. "Преди един век само 15% от земната повърхност е била използвана от хората за посеви или отглеждане на добитък", каза той. "Днес повече от 77% от земята, с изключение на Антарктида, и 87% от океана са били променени от преките ефекти на човешката дейност", коментира експертът.

"Може да е трудно да се повярва, но между 1993 и 2009 г. зона от сухоземна дива природа, по-голяма от Индия - изумителните 3,3 милиона квадратни километра - е изгубена за населените места, земеделието, минното дело и други действия“. Става ясно, че и в океана единствените региони, които са свободни от промишлен риболов, замърсяване и корабоплаване, са почти изцяло ограничени до полярните региони.

Университетския изследовател Джеймс Алън посочва, че останалата дива природа в света може да бъде защитена единствено ако значението ѝ бъде признато в международната политика. "Някои зони на дива природа са защитени от националното законодателство, но в повечето държави тези области не са официално дефинирани, картографирани или защитени", коментира Алън.

Тайните на извънземните обсъждат международни учени в Хасково

"Контакт с извънземен разум – бъдещето на човечеството и смяна на парадигмата" е темата на международната конференция, посветена ...

"Няма нищо, което да налага на народите, индустрията, обществото или общностите да си дават сметка за дългосрочното опазване. Нуждаем се от незабавното установяване на смели цели за дива природа - конкретно тези, насочени към опазване на биологичното разнообразие, избягване на опасни климатични промени и постигане на устойчиво развитие", категоричен е Джеймс Алън.

Учените твърдят, че глобалната политика трябва да се превърне действия по места. "Една очевидна намеса, на която тези нации могат да дадат приоритет, е създаването на защитени територии по начин, който би забавил въздействието на индустриалната дейност върху общия пейзаж на сушата и в морето", каза проф. Уотсън. "Но трябва също така да спрем индустриалното развитие, за да защитим местния поминък, да създадем механизми, които дават възможност на частния сектор да защитава дивата природа и да стимулира разширяването на регионалните организации за управление на рибарството. Вече сме загубили толкова много, затова трябва да се възползваме от тази възможност, за да осигурим последната останала дива природа, преди тя да изчезне завинаги", посочва в заключение експертният доклад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com