Древните маи лепели скъпоценни камъни върху зъбите си за нещо повече от украса

12560
Древните маи лепели скъпоценни камъни върху зъбите си за нещо повече от украса
Снимка: Daniel Schwen / CC BY-SA 4.0

Украшенията за зъби на маите, изработени от нефрит, злато и други благородни метали и камъни, вероятно не само са придавали „блясък“ на притежателите си, но и са служили като профилактика на кариес и пародонтоза. Това свойство е притежавал циментът, който е използван в цялата тази красота, разказват учени от Мексико и САЩ.

На изследователите на културата на маите е известно, че древните представители на този народ много обичали да придават на усмивката си допълнителна красота, а именно шлифовали зъбите си или пробивали кухини в тях, за да поставят „пломби“ от нефрит, злато, тюркоаз, ахат или хематит. Това се правело и за ритуални цели: пломбите били залепвани за резците и кучешките зъби в ранна зряла възраст, те оставали с човек за цял живот и вероятно имали духовно значение.

Цялото това великолепие било прикрепвано към зъбите с помощта на специален цимент. Неговата природа е изследвана от учени от Автономния университет на Юкатан (Мексико), както и от Харвардския и университета Браун (САЩ). Изследователите са представили своите открития в списанието Archaeological Science: Reports. Инкрустирани със скъпоценни камъни зъби били взети от археологически обекти в Гватемала, Белиз и Хондурас.

Sciencedirect.com

В изследването учените идентифицирали 150 органични молекули, които обикновено се срещат в растителните смоли. В зависимост от мястото на произход на зъба, циментът, както се оказало, имал малко по-различен набор от вещества, но основните съставки били едни и същи.

Сместа притежавала изключителна здравина. Това е ясно, защото инкрустираните със скъпоценни камъни зъби са оцелели и до днес. Учените също така установили, че такива инкрустации по зъбите били правени не само от богати хора, но и от представители на не много успешни класове – както от мъже, така и от жени.

Но главният извод на авторите на изследването се отнася до терапевтичните свойства на цимента. Оказало се, че той има лечебен и хигиеничен ефект. Слепващата смес според изследователите е била способна да намали риска от възпаления и инфекции в устата, тъй като една от основните ѝ съставки е боровата смола, която има антибактериални свойства.

Откриха най-древния фрагмент от свещения календар на маите

Две от осемте пломби били залепени със смес, съдържаща склареолид – естествен продукт, получен от различни растителни източници, включително салвия и тютюн. Това вещество има както антибактериално, така и противогъбично действие. Освен това мирише приятно, затова често се използва в парфюмерията. Освен това учените са открили в цимента етерични масла от растения от семейството на ментата, които също имат противовъзпалителен ефект.

Пробиването на зъбите е извършвано толкова умело, че рядко е засягало пулпата и кръвоносните съдове в центъра на зъба. Впрочем на археолозите е известно, че маите са били стриктни в хигиената на зъбите, така че заключенията на учените изглеждат доста правдоподобни: циментовата смес може да е служила не само за фиксиране на благородни метали и камъни, но и за предотвратяване на кариес и пародонтоза.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Учени дешифрираха текстове на маите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com