Египетските мумии се съхранили благодарение на вносни материали

15693
Египетските мумии се съхранили благодарение на вносни материали
Снимка: PLоS One

При мумифицирането в Древен Египет са прилагани антисептици, способни да съхранят биологичните тъкани недокоснати с хилядолетия, съобщава Discovery News.

Екип британски египтолози под ръководството на проф. Джоана Флечър (Joann Fletcher) са публикували в сп. PLоS One подробно изследване на две египетски мумии от 18-а династия, в което са установили, че при тях са използвани уникални рецепти с антибактериални компоненти и инсектициди.

Откриха шпатула в черепа на мумия отпреди 2600 години

Звучи като част от сценарий за филм на ужасите, но си е истински факт – шпатула за премахване на мозъка от черепа бе открита в че...

Мумиите на царския архитект Ка и жена му Мерит са открити още през 1906 година до Деир ел-Медина близо до Луксор и датират от около средата на II хил. пр.н.е. Сега те се съхраняват в музея на Торино, Италия.

Преди се смяташе, че независимо от сравнителното богатство на Ка техните тела са обработени лошо и на бърза ръка. Но изследване с рентген и химичен анализ установило, че мумифицирането е проведено с използването на необичайни рецепти.

Както разказва Стивън Бъкли (Stephen Buckley), химик от Йоркския университет (Великобритания), в рецептата е използвана смес от натриев карбонат декахидрат и 17% натриев хидрогенкарбонат (сода за хляб), която в Древен Египет била добивана от дъното на пресъхнали езера и била използвана като почистващо средство.

Въз основа на тази съставка в древността са правили антисептици за лечение на рани, с нея са консервирали месо и риба и са обработвали кожа.

Бинтовете, с които са повити мумиите, с били напоени с балсам, в който влизала животинска или растителна мазнина, както и смола, вероятно от кедър. Именно те са давали допълнителен антибактериален ефект, смятат изследователите.

Откриха гробище с над 1 милион мумии в Египет

В централната част на Египет беше открито гробище с повече от милион мумифицирани тела. Учените вече са разкопани повече от 1700 мумии...

При Мерит съставът на мумифициращия балсам се отличавал от този на Ка – в него влизало рибено масло, както и пчелен восък и смола от шам фъстък.

Смолите и балсамът вероятно са били доставени от североизточната част на Средиземноморския басейн.

Любопитно е, че вътрешните органи на двете мумии не са били извадени и поставени в канопи – погребални урни, както обикновено се правело по време на 18-ата династия. Всичките им органи били открити в прекрасно съхранено състояние след 3500 години.

Така че специалната рецепта се оказала от по-високо качество в сравнение със стандартния подход към мумифицирането от тези времена.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com