Новият Суецки канал заплашва екосистемата на Средиземно море

12286
Новият Суецки канал заплашва екосистемата на Средиземно море

Откритият преди дни нов Суецки канал Между Червено и Средиземно море поставя екологични въпроси.

Докато власти и политици се радват, че времето за чакане на корабите за ред в канала ще се съкрати до 8 часа, а печалбите ще нараснат от $5,3 млрд. през 2015 г. до $13,2 млрд. към 2023, морски биолози напомнят за опасността от проникване на инвазивни видове от едното море в другото. ScienceInsider е публикувал различните мнения на учените по този въпрос.

Още миналата година в сп. Biological Invasions е излязла статия под авторството на 18 морски биолози, които обръщат внимание на липсата на необходимата оценка на екологичния риск на проекта. Появата на втори Суецки канал с дължина 35 километра ще улесни придвижването на инвазивни видове между двата водоема, смятат учените.

Изчислено е, че половината от 700 некоренни организми, открити в Средиземно море, са попаднали там през Суецкия канал. Някои от тези видове са създали сериозни проблеми. Например златният барбун е изместил по-икономически ценния обикновен барбун, а инвазивни видове медузи запушват тръби.

Граждани поискаха пред ЕП унищожаването на екосистеми да се счита за престъпление

За първи път Европейският парламент обсъди гражданска петиция, която може в крайна сметка да се превърне в закон за ЕС. Става въпрос за...

Екологът Йони Белмакер от Телавивския университет смята, че преди да се модернизира каналът, е трябвало да се изучи как може да се предотврати разпространението на инвазивни видове. Например инженерите можели да създадат нещо като бариера във вид на много солена вода, която да прогонва повечето видове.

Биологът Джеймс Карлтън смята, че разширяването на канала прилича на "екологична руска рулетка". В Червено море и Индийския океан има стотици видове, способни да се доберат до Средиземно море и да предизвикат разрушителен икономически ефект.

Не съществува никаква наистина сериозна защита от инвазивни видове и това е проблем, твърди биолоът. Затова е необходимо да се провежда постоянен мониторинг на ситуацията.

В света са построени два главни канала – Суецкият и Панамският, които според учения са стартирали необратим процес по обмен на видове между изолирани преди това водоеми. При това се оказало, че е невъзможно контролирането на тези процеси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com