Екосистемите под заплаха: Риби променят поведението си заради лекарства

21804
Екосистемите под заплаха: Риби променят поведението си заради лекарства
Коктейлите от лекарства във водните системи са проблем от световен мащаб

Рибите стават по-смели и променят поведението си, след като са абсорбирали остатъци от транквилизатори, открити в отпадъчните води и от там - в езерата и реките. Това е заплаха за екосистемите, според проучване, публикувано в четвъртък, предаде БГНЕС.

Изследователи от университета в Умеа, Швеция, са открили, че сладководната риба костур /Perca fluviatilis/, подложена на въздействието на малки дози от транквиланта оксазепан /oxazepan/, става по-агресивна и ненаситна.

Такива количества от транквиланта са открити в отпадъчни води в градските райони в Швеция.

"Рибата, която поглъща оксазепам, се осмелява да напусне своето убежище, за да опознае нови места, които са потенциално опасни за нея", казва Томас Бродин, еколог в университета на Умеа, водещ автор на проучването, представено в първия ден на годишната конференция на Американската асоциация за напредък на науката /American Society for the Advancement of Science/ в Бостън.

"Те също станаха асоциални и започнаха да се отделят от другите от вида си, като по този начин се излагат на по-голям риск да бъдат изядени от хищници. Рибите от контролната група останаха скрити в убежищата си", което е нормално поведение за тази срамежлива риба", казва изследователят.

Тези риби, които са изследвани, са натрупали концентрации на веществото в мускулната си тъкан, които са идентични с концентрациите на оксазепам в природата, казват авторите, чието изследване е публикувано в списание "Сайънс" /Science/ с дата 15 февруари.

Поради това е вероятно, че много риби от този вид, изложени на въздействието дори само на следи от оксазепам, променят поведението си. Това в крайна сметка би могло да повлияе на баланса на водните видове и да причини екологични промени, като например масовото разпространение на водорасли.

Коктейлите от лекарства във водните системи са факт в световен мащаб, според изследователите.

Необходими са обаче допълнителни и по-широки проучвания, преди да се направи заключението как тези поведенчески промени могат да окажат влияние върху екосистемите.

"Решението не е да се спре използването на тези лекарства за болните, а да се стремим да усъвършенстваме пречистването на канализационните отпадъчни води, с цел да се извличат веществата, които са рискови за околната среда", заключава Джеркер Фик, един от съавторите на изследването.

Костурът е широко разпространен и в България в блата, езера, язовири и бавнотечащи реки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно