Епидемия от самота измъчва младите хора, смятат психолози

7774
Епидемия от самота измъчва младите хора, смятат психолози
Снимка: iStock

През последните 40 години младите хора са започнали да се чувстват по-самотни. Това са установили немски психолози от Рурския университет, които са публикували статия в списанието Psychological Bulletin.

Самотата възниква, когато хората са изправени пред несъответствие между желаните и действителните социални взаимоотношения. Това състояние достига своя връх в периода на влизане в зряла възраст - на възраст 18-29 години, когато формирането на приятелства и романтични връзки става особено значимо.

Учените са анализирали 345 изследвания, посветени на самотата и проведени от 1976 до 2019 г. Общо в тях участвали почти 125 000 млади хора от цял свят. Доброволците отговаряли на въпроси, които определят тяхното ниво на социална изолация и неудовлетвореност от живота. Те отбелязали колко са съгласни или несъгласни с твърдения като „Нямам с кого да говоря“ и „Хората са около мен, но не и с мен“.

Оказало се, че за изминалите години младите хора са започнали да се чувстват все по-самотни. Ръст на самотата се наблюдава както сред американците, така и сред жителите на европейските и азиатските страни. Тя засяга както студенти, така и работещи хора, и безработни. След 2012 г. обаче не се наблюдавало значително увеличение на самотата, което поставя под въпрос предположението, че една от причините за самотата е разпространението на интернет и смартфоните.

Причините, които карат младите хора да се чувстват по-самотни днес, все още не са напълно изяснени. По-нататъшните изследвания ще помогнат за тяхното изясняване.

Разделите и годините на самота водят до възпаления при мъжете

В същото време изследователи са установили, че животът в самота или поредиците от раздели водят до признаци на възпаления при мъжете. Такъв извод са направили специалисти от университета в Копенхаген въз основа на резултатите от изследване на около пет хиляди души.

Снимка: Stock

Учените под ръководството на Каролайн Дейвидсън искали да изяснят какво влияние върху имунната система може да има натрупаното количество разпадане на партньорски отношения или годините, прекарани в самота. Статия за това е публикувана в Journal of Epidemiology&Community Health.

Като база данни за изследването послужила Копенхагенската биобанка за стареене и средна възраст. Там е предоставена информация за 4612 души, преживели поредица от раздели, и 4835, които дълго време са живели в самота.

Хората, които са живели сами, били разделени на групи: такива, които са живели сами по-малко от година, което се счита за норма, 2-6 години и над 6 години. Ученитет включили в анализа и други потенциално влияещи фактори – като възраст, ниво на образование, ниво на благосъстояние, приемани лекарства и личностни качества. Противовъзпалителният цитокин интерлевкин-6 и С-реактивният протеин били използвани като маркери за възпаление.

В резултат се оказало, че най-високите нива на възпалителни маркери имало при онези мъже, които са преживели най-много раздели. Нивата на възпалителните маркери при тях били повишени със 17 процента в сравнение с контролната група. При мъжете, които са живели сами повече от 6 години, нивото на тези маркери било повишено със 17 процента. Това се проявявало най-силно при мъже с високо ниво на образование.

При жените, от друга страна, не била открита подобна закономерност.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно