Есенни вдъхновения за деца

4245
Есенни вдъхновения за деца
Снимка: Книжарница "Елфите"

Есента е не само сезона на плодорието със своите цветове и аромати, но и подходящо време за интересни креативни игри. Творчески проекти с кестени, жълъди, шишарки, хербарий с есенни листа, игри навън и откривателски експедиции са само част от възможностите, улавящи последните топли лъчи на слънцето. Заниманията с изкуство и творчество са подходящ начин за борба с есенната умора. Изработката на сезонна декорация за дома ще развие приложните умения, фината моторика и усета към красивото. Заниманията с театър например, измислянето на истории и ролевите игри са предизвикателство за въображението, което е изключително важно за ранното детско развитие.

Играта трябва да провокира въображението. Животът става все по-динамичен и сложен, изисква мобилност, гъвкавост на мисленето, бърза адаптация към нови условия и креативен подход. Съвременните социално-икономически трансформации поставят нови предизвикателства пред учители и родители.  Всяко творческо занимание е начин за себеусъвършенстване и стъпка към формиране на креативен и гъвкав ум. Творчеството и креативността, заниманията с изкуство и театър учат децата да се изразяват не само словесно. Въображаемите игри помагат на децата да изразяват свободно емоциите си и да пресъздават събития, които са ги развълнували и впечатлили по някакъв начин. Ролевите и въображаемите игри, учат децата на основни културни ценности, да развиват вербалните и социалните си умения, въображението, способността да общуват, учат ги да комуникират с другите.

Как една игра може да насърчи и развива детските способности, без да ги ограничава?

Всеки човек има творчески потенциал. При някои хора е по-добре развит, при други не толкова. Четенето допринася, но не е начин човек да развие творческо мислене. Решаването на творчески задачи, изразяването чрез творчество е начин за работа върху въображението. Родителите в ранна детска възраст и предучилищните институции са първата стъпка в развитието на творческия потенциал у децата. В тази възраст се полагат основите, което със сигурност ще помогне на децата в целия им жизнен път. Творчески задачи – всичко, което е свързано със създаване, изразяване на емоции и въображение, успокояват детето и му помагат да се съсредоточи. Тези занимания могат да изкарат на повърхността потиснати емоции и страхове.

Различни художествени игри, занимания с музика са подходящи за родители, преподаватели и терапевти. Те спомагат за отпускане и концентриране върху поставени задачи. Играта може да е самостоятелна или групова. Развиват се логическата мисъл, креативността, умението да взимат решения и да решават възникнали казуси.

С нова творческа игра посрещат есента и книжарници Елфите, които са официален представител на марката SVOORA за България. Магнитните книги с приказки My SvooryTales са отличени с първа награда на Toys Awards 2023 като най-добър продукт за творческа игра.

Приказната  книга „My SvooryTales“ за създаване на приказки и е източник на множество идеи и вдъхновение за деца над 3 годишна възраст. Включва 16 магнитни жетона с приказни герои, 32 магнитни жетона с  предмети, 4 магнитни двустранни жетона за обозначаване на място на действието, изтриваем маркер и ръководство на български език. 

Тази уникална концепция е оформена като книга и се състои от 3 страници, които съответстват на структурата на разказа в 3 действия. Магнитните жетони се избират на случаен принцип и се поставят на тези 3 страници. Въз основа на изобразените елементи могат да се създават различни видове сюжети и истории с безброй алтернативни версии, които може да скицирате, опишете или нарисувате с помощта на изтриваемия маркер. Това е изключително важен детайл, даващ възможност за по-задълбочен анализ, предпоставка за все по-увлекателни и забавни сюжети, които е твърде възможно да родят бъдещи активни читатели, а защо не и автори. Възможностите за истории са безкрайни, както и детското въображение!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно